Verdwijning Jamal Khashoggi

Turkse politie krijgt toegang tot Saoedisch consulaat

Na dagen van aandringen heeft de Turkse politie toestemming gekregen om onderzoek te doen in het Saoedische consulaat naar de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Het is nog onduidelijk wanneer. De politie vermoedt dat Khashoggi in het consulaat is vermoord.

De politie heeft honderden uren videobeelden van bewakingscamera’s rond het consulaat bestudeerd, evenals de vluchtgegevens van inkomende en uitgaande vliegtuigen. Daaruit blijkt dat vijftien Saoediërs, onder wie een forensisch expert, in twee privévlietuigen naar Istanbul zijn gevlogen op de dag dat Khashoggi het consulaat bezocht. Het Turkse personeel had die dag vrij gekregen en de bewakingscamera’s van het consulaat waren uitgeschakeld.

De Saoediërs in het eerste vliegtuig boekten kamers in een hotel vlakbij het consulaat voor vier nachten. Ze gingen onmiddellijk naar het consulaat op het moment van Khashoggi’s bezoek en vlogen een paar uur later naar Dubai en vervolgens naar Riad. De Saoediërs uit het tweede vliegtuig kwamen later aan, verbleven korte tijd in het consulaat en vlogen daarna door naar Egypte.

De politie houdt er nog rekening mee dat Khashoggi is ontvoerd.