Verdachte aangehouden voor beschieten coffeeshop Delft

Een 26-jarige Amsterdammer wordt verdacht van betrokkenheid bij drie schietincidenten bij coffeeshops in Delft. Die vonden alle plaats op de ochtend van 16 september.

Onderzoek maandag in de Breestraat, Delft, nadat de politie op een man met een wapen heeft geschoten. De verdachte is opgepakt wegens een ander schietincident.
Onderzoek maandag in de Breestraat, Delft, nadat de politie op een man met een wapen heeft geschoten. De verdachte is opgepakt wegens een ander schietincident. Foto Laurens van Putten/ANP

Een 26-jarige Amsterdammer is woensdagochtend aangehouden op verdenking van het beschieten van een coffeeshop in Delft in september. De man wordt daarnaast verdacht van betrokkenheid bij twee andere schietpogingen op coffeeshops in Delft. De drie incidenten vonden plaats op de ochtend van 16 september, meldt het Openbaar Ministerie. Na de aanhouding heeft de recherche ook twee locaties in Amsterdam doorzocht. De verdachte zit vast en wordt waarschijnlijk vrijdag voorgeleid.

Op 16 september werd rond zes uur ‘s ochtends geprobeerd coffeeshop The Game in de Breestraat te beschieten. “Maar het lijkt erop dat daarbij het wapen weigerde”, aldus het OM. Ruim een uur later, om 07.15 uur, weigerde het wapen opnieuw bij een poging een coffeeshop te beschieten, dit keer in de Peperstraat voor coffeeshop The Future. Om 08.30 uur slaagde een schietpoging wél. Toen was opnieuw coffeeshop The Game doelwit. Er werden meerdere kogels afgevuurd op de gevel. Er vielen geen gewonden. De twee coffeeshops hebben dezelfde eigenaar.

Slachtoffer

In Delft zijn het laatste half jaar meerdere schietincidenten geweest. Maandagochtend nog opende een agent het vuur op twee wegvluchtende mannen. De agent had een van hen met iets dat leek op een wapen voor coffeeshop The Game zien staan. De twee wisten te ontkomen op een scooter. Sindsdien houdt de politie verscherpt toezicht in het centrum van de stad. Zaterdag is in het stadskantoor een informatiebijeenkomst voor ondernemers en buurtbewoners van de Breestraat.

Diezelfde maandagochtend werd een 18-jarige inwoner van Zoetermeer met een schotwond het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer binnengebracht. Hij overleed later. Of er verband is met het schietincident in Delft, is volgens het OM nog onduidelijk.

Karel Pronk

Op 8 mei werden coffeeshop The Future en zonnestudio Sun Style in de Peperstraat beschoten. Op 17 mei ontploften handgranaten voor zowel The Game als voor The Future, waarvoor later twee verdachten werden opgepakt. De 41-jarige Michael B. zit nog vast. Hij ontkent iets met het plaatsen van de handgranaten te maken te hebben.

In juni werd een cadeauwinkel op de Molslaan en een horecazaak op de Beestenmarkt beschoten. Op 7 augustus werd crimineel Karel Pronk geliquideerd bij koffiehuis Het Kalf aan het Kalverbos, net buiten het centrum. De dader is nog spoorloos.