Vakantie

‘Aantal buitenlandse toeristen neemt komende jaren fors toe’

Het aantal buitenlandse toeristen dat naar Nederland komt, stijgt de komende jaren naar verwachting explosief. In een woensdag gepresenteerde raming spreekt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) van 29 miljoen buitenlandse bezoekers in 2030. Dat is fors meer dan de 18 miljoen internationale toeristen die Nederland vorig jaar aandeden. Ook de groep binnenlandse toeristen neemt de komende twaalf jaar toe, denkt het NBTC: van 24 naar 31 miljoen. Naast „grote kansen” leidt het groeiende toeristenaantal ook tot „knelpunten”, stelt NBTC-directeur Jos Vranken. „Zo geldt voor veel plaatsen in Nederland dat ze nog onvoldoende profiteren van toerisme, terwijl de drukte op andere plekken overlast veroorzaakt.” Dat vraagt volgens hem om een „andere aanpak”. (NRC)