Topfiguren Belgische voetbalwereld opgepakt in onderzoek corruptie

Onder meer de trainer van Club Brugge en twee topscheidsrechters zouden zijn meegenomen voor verhoor.

Foto Stephanie Lecocq/EPA

Verschillende topfiguren uit de Belgische voetbalwereld zijn woensdagochtend meegenomen voor verhoor in verband met een groot onderzoek naar corruptie en matchfixing. Onder meer twee topscheidsrechters en de Kroatische trainer Ivan Leko van Club Brugge zijn door de politie ondervraagd. Het onderzoek spitst zich onder meer toe op enkele verdachte transfers.

De zaak draait om spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan financiële fraude en witwassen van grote sommen geld. De makelaars zouden - onafhankelijk van elkaar - commissies bij transfers hebben geïncasseerd zonder deze aan te geven. Aanleiding voor het onderzoek was een verslag van de afdeling Sportfraude binnen het Belgische Openbaar Ministerie. Daarin werden verdachte financiële transacties in de Belgische Jupiler Pro League opgemerkt.

Het federaal pakket in België heeft de arrestatie van in ieder geval Bayat bevestigd. De makelaar van Iraanse afkomst was in het verleden technisch directeur bij Charleroi. Woensdagavond zijn ook nog Olivier Somers, investeerder bij KV Mechelen, en de financiële man van die club in België aangehouden voor verhoor.

Volgens Sporza worden verschillende transfers onderzocht waarbij de makelaars betrokken waren. Het gaat om Standard Luik-trainer Michel Preud’homme en de spelers Adrien Trebel, Ndongala en Obbi Oulare. Ook bij enkele aankopen waarbij Veljkovic betrokken was, Filip Mladenovic (ex-Standard Luik) en Milos Kosanovic (van KV Mechelen naar Standard Luik) zouden commissies zijn opgestreken die niet zijn gerapporteerd door de makelaar.

Ook matchfixing in het Belgische voetbal wordt onderzocht: verschillende wedstrijden in de Jupiler Pro League, de Belgische eredivisie, in het seizoen 2017/2018 zouden mogelijk zijn verkocht. Minister van Justitie Koen Geens laat weten:

Twitter avatar Koen_Geens1 Koen Geens Matchfixing ondermijnt de integriteit in de sport. Justitie werkt aan eerlijke sport. Nationaal platform opgericht om informatie uit te wisselen en acties te ondernemen. https://t.co/dO4fk08LMR

De Belgische voetbalbond KBVB laat weten kennis te hebben genomen van het gerechtelijk onderzoek “De Koninklijke Belgische Voetbalbond zal - indien gevraagd - vanzelfsprekend bijdragen aan het onderzoek, en dit in alle transparantie.”

Oud-manager Anderlecht meegenomen

Ook voormalig technisch directeur van Anderlecht Herman van Holsbeeck is woensdag meegenomen voor verhoor. De Brusselse club heeft bevestigd dat het generaal parket daar is binnengevallen. Van Holsbeeck vertrok eerder dit jaar na vijftien jaar bij Anderlecht, onder meer omdat hij te nauwe banden zou onderhouden met Bayat.

De club schrijft op de eigen website: “Vandaag heeft de federale politie een huiszoeking verricht bij RSC Anderlecht. De huiszoeking kadert in een onderzoek naar makelaarspraktijken. De club verleent haar volledige medewerking en geeft geen verdere commentaar.”

Ook Club Brugge, Standard Luik, Racing Genk, Lokeren, KV Oostende, KV Mechelen AA Gent en KV Kortrijk hebben huiszoekingen bij hun clubs bevestigd. Zij zouden allen zaken doen met de makelaars. In totaal zijn er in België 44 huiszoekingen verricht en dertien in het buitenland (in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Macedonië en Servië). Aan de grootschalige politieactie namen 220 agenten deel.

‘Scheidsrechters meegenomen voor verhoor’

Naast de voetbalbestuurders en makelaars zouden ook verschillende scheidsrechters zijn meegenomen voor verhoor. Het zou gaan om Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist kon dat tegenover Het Laatste Nieuws nog niet bevestigen. Ook oud-scheidsrechter Paul Allaerts zou worden gehoord

Delferière floot in het verleden zes wedstrijden in de Nederlandse eredivisie. Vertenten was onder meer actief in de Europa League.