Swinkels koopt Amsterdamse importeur speciaalbier Bier & Co

Craft beer

De Amsterdamse bierspecialist en -groothandel Bier & Co komt in handen van de Brabantse brouwersfamilie Swinkels, eigenaar van onder meer Bavaria. Bier & Co is naar eigen zeggen een van de grootste importeurs en distributeurs van speciaalbier in Europa en levert in Nederland aan slijterijen, supermarkten en horeca. Hoeveel Swinkels voor de groothandel heeft betaald, is niet bekendgemaakt.

Door de overname wil Swinkels een grotere rol spelen in de markt voor speciaalbier en craft beer, exclusiever bier van lokale en onafhankelijke brouwerijen. Bier & Co distribueert zo’n 250 soorten bier van ruim veertig merken. Het levert onder meer bier van Brouwerij Kees, Uiltje en Oedipus. Vanuit het buitenland importeert Bier & Co onder andere Weihenstephaner, Brewdog en Brooklyn Brewery.

Bier & Co ontstond in de jaren tachtig in de Amsterdamse krakerswereld, toen de oprichters vanuit het buitenland biertjes meenamen voor vrienden. Lange tijd hechtte het bedrijf aan zijn onafhankelijkheid, zei directeur Gaius Voûte in 2016 tegen Het Parool. Dat het nu toch anders beslist, is omdat Bier & Co een partner nodig heeft om verder te kunnen groeien, zei Voûte dinsdag in een toelichting.

Swinkels en Bier & Co gaan nu samen de distributie van bier naar horeca verzorgen. Later wordt ook bij het leveren aan supermarkten en slijteren samengewerkt. In 2016, het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn, boekte Bier & Co ruim 800.000 euro nettowinst. (NRC)