Straten afgesloten in Nijmegen na lozing drugsafval

Een vrachtwagen heeft een spoor van negen kilometer getrokken van wat waarschijnlijk chemisch afval uit een drugslab is.

De politie doet onderzoek naar een drugsafvallozing aan de Weezenhof in Nijmegen. Een vrachtwagen heeft daar een chemische stof gelekt, waarschijnlijk restafval van een drugslab.
De politie doet onderzoek naar een drugsafvallozing aan de Weezenhof in Nijmegen. Een vrachtwagen heeft daar een chemische stof gelekt, waarschijnlijk restafval van een drugslab. Foto Ginopress/ANP

Zes straten in de gemeenten Nijmegen en Heumen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag afgesloten nadat een vrachtwagen een bijtende stof had gelekt. De politie trof het voertuig zonder inzittenden dinsdagavond aan in een woonwijk in het zuidwesten van Nijmegen. De vrachtwagen had een spoor van negen kilometer achtergelaten.

Getuigen zeiden twee mannen bij de kleine vrachtwagen te hebben zien wegrennen. De lekkende vloeistof is volgens de politie waarschijnlijk restafval van een drugslab. Agenten vonden vaten met een totaal volume van 4.500 liter. De politie roept getuigen op zich te melden.

Afval opgeruimd

De brandweer in Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft in de loop van woensdagmiddag het drugsafval opgeruimd. De politie adviseerde mensen om uit de buurt te blijven van het vloeistof. Het betrof een bijtend zuur dat bij aanraking een branderig gevoel kan geven en zelfs voertuigen kan beschadigen.

Twitter avatar GeorgeBorghouts George Borghouts Opruimen drugsafval Weezenhof Nijmegen https://t.co/eE56DwqvKl

Grapperhaus noemt dumping schandalig

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) noemt het dumpen van drugsafval in woonwijken “schandalig en gevaarlijk”, meldt persbureau ANP. Volgens de minister wordt er steeds vaker afval van synthetische drugs geloosd. Hij belooft meer inzet om deze praktijken tegen te gaan.

“We zetten er enorm op in, met opsporing, met politie. En we gaan er nog meer geld aan besteden, want dit moet de wereld uit.”

Ook de burgemeester in Nijmegen Hubert Bruls heeft gereageerd op de lozing van drugsaanval. Hij wil een keiharde aanpak.

“Het is niet te tolereren dat er boeven zijn die heel veel geld verdienen aan de productie van drugs. En die vervolgens de gezondheid van mens en dier in gevaar brengen door hun giftige afval te dumpen. We moeten dat soort mensen keihard aanpakken.”

Eindhoven

In Eindhoven brandde zondagochtend een vrachtwagen uit die vol zat met chemicaliën die gebruikt worden bij de productie van drugs. Het voorval vond plaats midden in een woonwijk. Omwonenden werden geëvacueerd. In dezelfde straat vond de politie de avond ervoor ook al een vrachtwagen met lekkende chemicaliën.

De straten in Nijmegen en Heumen waar het drugsafval werd aangetroffen: