Quarterback Drew Brees doorbreekt als eerste de grens van 72.000 yards in NFL

Onverwacht was het niet, maar het record van American football-speler Drew Brees was groot nieuws in de Verenigde Staten. De quarterback van New Orleans Saints passeerde maandagnacht Nederlandse tijd tegen Washington Redskins als eerste spelverdeler in de National Football League (NFL) de grens van 72.000 yards aan succesvolle passes. Brees passeerde met zijn prestatie op een avond twee grote namen: Brett Favre (71.838 yards) en Peyton Manning (71.940). Dat juist híj deze twee legendarische quarterbacks achter zich liet, was vooral het gesprek van de dag.

De 39-jarige Brees is bezig aan zijn achttiende seizoen in de NFL, en dat mag een wonder heten. In 2003 belandt hij tijdelijk op de bank bij zijn eerste club, San Diego Chargers, en een jaar later staat hij wederom ter discussie. Maar Brees herpakt zich en wordt uitgeroepen tot ‘Comeback Player of the Year’.

Het noodlot slaat toe als Brees in december 2005 een zware schouderblessure oploopt. Volgens behandelend arts James Andrews zag het er op de operatietafel naar uit dat de blessure het einde van Brees’ loopbaan zou betekenen.

Maar in oktober 2006 maakt hij zijn comeback. Niet in het shirt van de Chargers, maar in dat van de Saints. Bij zijn nieuwe werkgever tekent Brees een zesjarig contract dat zestig miljoen dollar waard is. Hij blijkt elke dollar waard te zijn.

Brees maakt in New Orleans niet alleen indruk met zijn spel. Met geld van zijn stichting draagt hij bij aan het herstel van de stad die in augustus 2005 is verwoest door de orkaan Katrina. Brees word beloond met de (gedeelde) Walter Payton-award, een jaarlijkse NFL-prijs voor spelers die zich inzetten voor het goede doel.

Brees’ mooiste geschenk voor de inwoners van New Orleans komt in februari 2010. In de eerste en enige Super Bowl – de finale van de NFL – in de clubhistorie leidt hij de Saints naar een zege tegen Indianapolis Colts.

Brees heeft nog een doorlopend contract bij de Saints, en de 80.000 yards komen in zicht. Amerika zal het hem niet misgunnen. (NRC)