Onderzoek naar verplichte griepprik zorgpersoneel

Staatssecretaris wil de prik verplicht stellen voor zorgpersoneel. Ook wordt gekeken naar maatregelen om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen.

De staatssecretaris wil onderzoeken hoe de vaccinatiegraad omhoog kan worden gebracht.
De staatssecretaris wil onderzoeken hoe de vaccinatiegraad omhoog kan worden gebracht. Foto stockbeeld

Moet de griepprik voor zorgpersoneel verplicht worden? Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) wil de mogelijkheden laten onderzoeken. Daarnaast wordt gezocht naar andere mogelijke maatregelen die de vaccinatiegraad kunnen laten stijgen.

Blokhuis streeft naar een zo hoog mogelijk aantal gevaccineerde werknemers in de zorg. Ook de grootste Nederlandse seniorenorganisatie KBO-PCOB pleit voor de griepprik bij zorgpersoneel, omdat het oudere patiënten beter beschermt.

Lees ook waarom griep toeslaat in het najaar: Onze afweer verzwakt in de winter

Risico op complicaties

De helft van de groep Nederlanders met een hoog risico op complicaties bij griep heeft vorig jaar een griepprik gehaald. Dit zijn mensen met bepaalde chronische aandoeningen en zestigplussers. Tien jaar geleden haalde 72 procent van die groep nog de griepprik. Dit aantal daalt sinds 2008, aldus gezondheidsinstituut Nivel, dat onderzoek deed onder 800.000 patiënten van 205 huisartspraktijken.

Afgelopen winter was er een langdurige en zware griepepidemie in het land. Daarbij werden ongeveer 900.000 mensen ziek. Volgens het ministerie van Volksgezondheid overleden er naar schatting 9.500 mensen meer dan normaal.