Recensie

Recensie Muziek

Noname vangt de lelijkheid van Amerika

Met veel andere hiphopmuzikanten uit Chicago – Chance The Rapper, Saba en uiteraard Kanye West – deelt Noname een sterke voorliefde voor live-instrumenten in haar producties. Op haar nieuwe, jazzy album Room 25 komt die liefde sterk tot uiting. De 26-jarige geeft, sensueel fluisterend, een behoorlijk volwassen kijk op de lelijkheid van Amerika; van schietgrage politieagenten tot armoede en plastische chirurgie. Haar verhuizing naar L.A. droeg daar duidelijk aan bij.

Ze beschrijft alles vanuit de mentaliteit van een auteur, terwijl de wereld rustig aan haar voorbijtrekt. Dat alles om haar heen nep is heeft veel invloed op haar, dus onderdrukt ze ook haar eigen emoties niet. Vreugde en liefde staan haaks op de pijn en stress. Al die emoties vangt ze knap in één zin: „Room 25 the best album that’s coming out… I’m just writing my darkest secrets like wait and just hear me out.” Noname heeft zichzelf uitgedaagd om diep te gaan en dat levert een fascinerend album op.