Nederlands elftal

Ronald Koeman kritisch op Virgil van Dijk en zegt dat Sergio Padt fitter moet worden

Bondscoach Ronald Koeman is met 24 fitte internationals begonnen aan de voorbereiding op de komende duels met Duitsland en België. Hij trainde dinsdag met een fitte spelersgroep in Zeist.

Frenkie de Jong was ook van de partij. De middenvelder miste de laatste wedstrijden van Ajax wegens een kuitblessure. Davy Pröpper ontbreekt wel, hij meldde zich maandag af met een voetblessure.

Het Nederlands elftal ontvangt zaterdag Duitsland in de Johan Cruijff Arena voor een wedstrijd in de nieuwe Nations League. Drie dagen later staat in Brussel een oefenduel tegen België op het programma.

Koeman toonde zich kritisch op Virgil van Dijk. De bondscoach neemt zijn aanvoerder nog steeds kwalijk dat hij vorige maand in de wedstrijd tegen Frankrijk aanvaller Olivier Giroud het winnende doelpunt liet maken (2-1).

„Dat heb ik hem een halve minuut na die wedstrijd al verteld”, zei Koeman. „Ik ken hem goed, ik weet ook waar zijn kleine minpuntjes zitten en dat hij af en toe iets te gemakkelijk is. Maar dit zijn momenten dat je als verdediger niet op een meter van de spits kunt staan. En zeker hij niet, zo sterk als hij is.”

„Maandag toen hij hier binnenkwam in Zeist zag hij ook al aan mijn gezicht wat ik vond van die overtreding in de wedstrijd van zondag van Liverpool tegen Manchester City die een penalty kostte. Maar hij beseft ook wel dat hij daar een foute tackle maakte”, zei Koeman. Van Dijk ontsnapte zondag omdat Riyad Mahrez de strafschop miste. Het werd 0-0.

Doelman Sergio Padt ontbreekt niet alleen bij Oranje omdat hij zich na een duel van zijn club FC Groningen misdroeg in een trein. „Dat incident speelt wel mee”, zei Koeman over zijn derde keeper van de laatste interlands. „Maar we vinden ook al een tijdje dat hij fitter moet worden. Dan is één plus één twee.”

Voor de komende twee interlands is Marco Bizot van AZ de derde doelman achter eerste keus Jasper Cillessen (FC Barcelona) en PSV-goalie Jeroen Zoet. (ANP)