Recensie

Recensie Muziek

Mary Gauthier vlamt in songs over nasleep oorlog

Militant is een zacht woord voor de ijzingwekkend rake muziek op dit conceptalbum. De Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier schreef de teksten over de rampspoed en de nasleep van oorlogen samen met oorlogsveteranen en nabestaanden van slachtoffers – zie ‘SongWritingWithSoldiers’ op sociale media.

Het is onmogelijk deze muziek te beluisteren zonder kippenvel te krijgen. Gauthier en schrijfpartners schreven protestsongs zonder protest aan de hand van verslagen van het slagveld en aangrijpende vertellingen over de geestelijke en lichamelijke schade die soldaten mee terug brachten uit Vietnam, Irak en Afghanistan. Onder het motto ‘What saves you in the battle can kill you at home’ neemt ze geen stelling voor of tegen de morele rechtvaardiging van oorlogshandelingen. Een soldaat blijft altijd een soldaat, vervuld van spijt, trauma, handicaps en gruwelijke herinneringen. Deze muziek vlamt en bijt. (Tournee vanaf 16/10 in Heerlen).