Recensie

Recensie Muziek

James brengt Bill Withers gloedvol, teder eerbetoon

Van zijn verlangen buiten de jazz om te kijken heeft vocalist José James nooit een geheim gemaakt. Maar het onbeholpen allegaartje van mierzoete glibber r&b, flauwe discofunk en simpele dancepop dat hij vorig jaar afleverde was schrikken. Haalde hij zijn bijzondere, zachtromige stem, die onwaarschijnlijk Coltrane interpreteerde of juist verlokte met fluwelen flows, nu echt ineens door gladde stemvervormers op platte beats?

Met soulklassiekers van Bill Withers revancheert de zanger zich na alle kritiek. Even lijkt dat een toegeeflijke keuze maar de ode is gloedvol en teder. Even los van hits als ‘Ain’t No Sunshine’ en ‘Lean on Me’ tilt hij meer verborgen werk van Withers eerste platen (‘Hope She’ll Be Happier’, ‘Better Of Dead’) op. Fijn die losse jazzfrasering. Zo precies een tikje achteloos, zonder dat dit de emotionele lading aantast. Zo sensueel ook. En in ‘Who Is He ?’ weet je ook weer wat James met timing kan.