Duitsland pakt verdachte moord op Bulgaarse journaliste op

Dinsdag arresteerde de politie in Bulgarije al een man die mogelijk betrokken is bij de moord op Viktoria Marinova. Die werd later op de dag weer vrijgelaten.

Dimitar Dilkoff/AFP

De Duitse politie heeft dinsdag een man opgepakt in verband met de moord op de Bulgaarse tv-presentator Viktoria Marinova. De in 1997 geboren verdachte is gearresteerd op basis van een DNA-match, meldt persbureau Reuters. Het lichaam van Marinova werd zondag gevonden in een park in de Bulgaarse stad Roese.

Dinsdag werd in Bulgarije zelf ook al een man opgepakt, maar details over een mogelijk motief werden toen niet bekend gemaakt. De man is inmiddels vrijgelaten en is geen verdachte meer.

Van de tweede gearresteerde kon de Bulgaarse politie niet zeggen of er een link is met het journalistieke werk van Marinova, die werkte voor een lokaal televisiestation. De hoogste openbaar aanklager in Bulgarije zegt dat er aanwijzingen zijn dat het gaat om “een spontane aanval, geen voorbereide”.

De verdachte werd op verzoek van Bulgarije aangehouden in Stade, ten noordwesten van Hamburg, meldt de politie van de deelstaat Nedersaksen. Bulgarije heeft Duitsland gevraagd om zijn uitlevering.

Moord

Zondag werd bekend dat Marinova voorafgaand aan de moord waarschijnlijk werd mishandeld, verkracht en vervolgens is gewurgd. Op haar lichaam en kleren zou de verdachte daardoor de DNA-sporen hebben achtergelaten.

Het was niet de eerste moord op een journalist in Europa de afgelopen twaalf maanden. Eerder kwam de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak door een misdrijf om het leven, terwijl de Maltese Daphne Caruana Galizia het doelwit werd van een bomaanslag. Beide journalisten deden onderzoek naar corruptie.