Zwitserleven

Eigenaar Anbang kijkt naar verkoop verzekeraar Vivat

Het Chinese conglomeraat Anbang onderzoekt de mogelijkheden tot verkoop van verzekeraar Vivat. De Nederlandse maatschappij, het moederbedrijf van onder meer Zwitserleven en Reaal, spreekt in een reactie over een „bredere strategische heroriëntatie” van alle bezittingen van de Chinese investeerder. Anbang staat sinds februari onder curatele van Chinese toezichthouders.

Wat de gevolgen van deze heroriëntatie voor de Nederlandse verzekeraar zijn, is vooralsnog onduidelijk. Er is een aantal opties mogelijk, stelt Vivat maandag in een verklaring „waaronder, maar niet beperkt tot, de verkoop van een meerderheidsbelang of een voortzetting van Anbangs huidig eigenaarschap”. De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase begeleidt Anbang in verder onderzoek.

De Chinese Anbang Insurance Group is voor 100 procent eigenaar van het verzekeringsbedrijf. De Nederlandse verzekeraar – de oude verzekeringstak van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal – met een jaaromzet van bijna 3 miljard euro, werd in 2015 gekocht door het Chinese conglomeraat. Het noodlijdende Reaal werd toen voor één euro overgenomen van de Nederlandse staat, met als voorwaarde dat Anbang zou zorgen voor een kapitaalinjectie en vermindering van de schulden. Anbang stak circa 1,4 miljard euro in Vivat.

Geruchten over de verkoop van Vivat door Anbang gingen al langer. De Chinese toezichthouder kijkt sinds dit voorjaar kritisch naar de buitenlandse belangen van Anbang, dat vorig jaar het ene na het andere buitenlandse bedrijf overnam. Chinese toezichthouders stelden het bedrijf in februari onder curatele. Beijing tolereert de „blinde en irrationele investeringen” van Anbang niet meer, zei de minister van Handel tijdens een congres in 2017. (NRC)