Turkse politie gaat consulaat Saoedi-Arabië doorzoeken naar journalist

Niemand weet wat er met de journalist Jamal Khashoggi gebeurd is nadat hij in Istanbul het consulaat van Saoedi-Arabië binnenging. Donald Trump en Erdogan maken zich zorgen.

Een vrouw met het portret van de vermist Saoedische journalist Jamal Khashoggi.
Een vrouw met het portret van de vermist Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Foto Ozan Kose/AFP

Turkije wil het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul doorzoeken, om te leren wat er gebeurd is met de journalist Jamal Khashoggi. Dat melden internationale persbureaus dinsdagmiddag. Khashoggi werd vorige week dinsdag voor het laatst gezien bij het consulaat. Eerder op dinsdag kondigden de Verenigde Staten al aan dat zij een onderzoek willen naar zijn verdwijning.

Khashoggi (59), een criticus van onder meer kroonprins Mohammed bin Salman, is een week vermist. Dinsdag 2 oktober meldde hij zich bij het consulaat in Istanbul om zijn scheiding te regelen en opnieuw te kunnen trouwen. Volgens Turkse media en de autoriteiten van dat land, waar de journalist sinds een jaar verblijft, is Khashoggi mogelijk in het consulaat van Saoedi-Arabië vermoord. Saoedi-Arabië ontkent dat en zegt dat de journalist wel degelijk het consulaat in Turkije heeft verlaten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil bewijs zien dat dat zo is.

‘Tegenstrijdige berichten’

De Saoedische autoriteiten hebben dinsdag laten weten te zullen meewerken aan het onderzoek naar de verdwijning. Ze geven ook toestemming om het consulaat te doorzoeken, al is volgens persbureau AP nog niet bekend wanneer dat onderzoek plaatsvindt. Turkije heeft toestemming nodig om daar onderzoek te doen.

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben Amerikaanse diplomaten contact gezocht met Saoedi-Arabië. Het ministerie vraagt om een onderzoek naar de “tegenstrijdige berichtgeving over de veiligheid en verblijfplaats” van Khashoggi. Hij wil dat de uitkomsten van het onderzoek openbaar worden gemaakt. Net als Pompeo maakt de Amerikaanse president Donald Trump zich zorgen om het lot van van de journalist: “Het zint me niet om hierover te horen. Hopelijk komt het vanzelf goed. Nu weet niemand hoe het zit, maar er doen wat akelige verhalen de ronde”, zei hij in een persconferentie in het Witte Huis.

Lege pagina

Khashoggi werkte in Saoedi-Arabië als journalist voor regeringsgezinde media. Ook was hij een vertrouweling van de voormalige chef van de inlichtingendienst daar. Nadat hij het land was ontvlucht omdat hij bang was voor repercussies, woonde hij in Turkije en de VS.

Hij werkte voor verschillende internationale nieuwszenders en schreef een column voor The Washington Post. Op de plek waar zijn commentaar normaal gesproken verschijnt, had de krant donderdag een lege pagina.