VN-ambassadeur Nikki Haley stapt op

Haley stopt aan het einde van dit jaar met haar werk als ambassadeur. President Trump heeft haar ontslag geaccepteerd, maar hoopt Haley op termijn terug te zien in zijn regering.

Haley in februari voor de Veiligheidsraad.
Haley in februari voor de Veiligheidsraad. Foto Eduardo Munoz/Reuters

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley stapt aan het einde van dit jaar op. Dat hebben zij en president Trump dinsdag samen aangekondigd op het Witte Huis. De president heeft haar ontslag geaccepteerd.

Haley (46) had de president zes maanden geleden al laten weten aan het einde van dit jaar te willen vertrekken. Trump omschreef zijn ambassadeur dinsdag als een “heel speciaal persoon” met wie hij “heel veel problemen” heeft opgelost. Haley liet op haar beurt weten nog geen concrete plannen te hebben voor 2019. Ze doet een jaar later in ieder geval geen gooi naar het presidentschap, verzekerde ze. Ze noemde het ambassadeurschap bij de Verenigde Naties een levensgrote eer.

Minister Haley

Haley’s naam heeft regelmatig rondgezongen op het moment dat zich verschuivingen voordeden binnen de regering van Trump. Toen de president in maart minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontsloeg, gebeurde dat bijvoorbeeld. Haar naam wordt eveneens in verband gebracht met de bekritiseerde minister van Justitie Jeff Sessions. Trump zei tijdens de persconferentie dinsdag in elk geval Haley op termijn graag terug te zien in zijn regering.

Ze had geen enkele buitenlandervaring, maar Nikki Haley, Trumps ambassadeur bij de Verenigde Naties, opereert schijnbaar moeiteloos op het wereldtoneel. Loopt ze zich warm voor Washington?

Haley was sinds januari vorig jaar de Amerikaanse ambassadeur bij de VN en werd door Trump persoonlijk aangesteld. De Republikeinse had op dat moment nog geen ervaring op het gebied van buitenlandpolitiek. Voor ze in New York begon was Haley zes jaar gouverneur van de staat South Carolina en was ze lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Haley onderscheidde zich bij de Veiligheidsraad met een conservatieve koers. Op sommige dossiers voer ze een andere koers dan president Trump. Ze veroordeelde bijvoorbeeld openlijk de annexatie van de Krim en de Russische bemoeienis met Oekraïne en botste regelmatig met de Russische delegatie bij de Veiligheidsraad.

Onderzoek

Maandag had de juridische waakhond Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) om een onderzoek naar Haley gevraagd. Volgens CREW maakten de ambassadeur en haar man in 2017 zeven keer gebruik van privétoestellen van zakenlieden uit haar thuisstaat South Carolina. Daarmee waren volgens de organisatie tientallen duizenden dollars gemoeid.