Thuiskok

Runderbouillon met merg

We beginnen deze week met een zunjese sóp, een runderbouillon met mergballetjes die traditioneel met beschuit wordt gegeten.

Haal het merg uit de mergpijp en zet het afgedekt koud weg. Zet het vlees met de mergpijp op met ruim koud water en zout. Laat het aan de kook komen. Schuim de soep af en zet het vuur klein zodat het tegen de kook aan blijft. Voeg de peper, laurier, foelie en tijm toe. Laat ze zo een nacht trekken. Maak de groenten schoon. Laat ze heel of snijd ze in grote stukken. Voeg ze toe en laat de soep weer minstens een paar uur trekken. Maak het met zout op smaak.

De mergballetjes: maak het merg met een vork klein. Voeg een ei, zout, peper en paneermeel toe en meng alles goed met een vork. Het moet een stevige, net nog vormbare massa zijn. Draai er kleine bolletjes van, kleiner dan een knikker. Doe een beetje van de bouillon in een aparte pan en maak het heet tot bijna kokend. Doe steeds een gedeelte van de mergballetjes erin en laat ze gaar worden. Ze komen dan bovendrijven. Haal ze uit de bouillon en laat ze afkoelen. Bewaar ze afgedekt op een koele plaats. Dien de soep gloeiendheet op, alleen de bouillon, geen groenten. Geef er de mergballetjes en beschuiten bij.