Recensie

Recensie Film

Smakelijk gespeeld, te veel puberale grappen

Komedie ‘Night School’ presenteert de puberale humor met verve. Jammer van de zoetsappige plot en uitgekauwde grappen.

Tiffany Haddish en Kevin Hart als avondschoollerares en -leerling in ‘Night School’.
Tiffany Haddish en Kevin Hart als avondschoollerares en -leerling in ‘Night School’.

Als puber met een te grote mond verlaat Teddy (Kevin Hart) aan het begin van Night School zijn middelbare school zonder diploma. Enkele jaren later zien we hoe hij onder een restaurantrekening probeert uitte komen door gebruik te maken van zijn schaamhaar dat hij in zijn maaltijd zou hebben aangetroffen en de claim dat hij slachtoffer is van racisme.

Het is een van de meer geestige scène in deze variant op een traditionele Amerikaans highschool comedy, waarin Teddy via avondlessen alsnog een diploma en ticket naar een welvarender leven probeert te bemachtigen. De cast speelt smakelijk; de no-nonsense avondschoollerares wordt gespeeld door Tiffany Haddish, de grote verrassing van Malcolm D. Lee’s vorige film, de vriendinnen komedie Girls Trip. En ook de rest van het groepje drop-outs in Teddy’s klasje is onderhoudend, met onder meer een Mexicaanse ober die Justin Bieber óf mondhygiënist hoopt te worden en een seksueel gefrustreerde huisvrouw die geterroriseerd wordt door haar kroost en echtgenoot.

Maar de levendige mimiek en rake sneren die de acteurs geregeld uitdelen, blijken onvoldoende om de film het niveau van de gemiddelde puberkomedie te laten overstijgen. Daarvoor is de plot te zoet en het gros van de grappen te uitgekauwd, denk aan een student die in iemands gezicht kotst na het eten van te veel fastfood. Jammer, want het komt niet vaak voor dat leerproblemen als dyslexie zo expliciet door een mainstreamkomedie worden verweven.