Aleksandr Misjkin

‘Tweede verdachte in gifzaak Skripal is een militair arts’, blijkt uit onderzoek Bellingcat

Aleksandr Misjkin alias Petrov
Aleksandr Misjkin alias Petrov Foto EPA

Het onderzoekscollectief Bellingcat zegt de identiteit te hebben achterhaald van de tweede verdachte in de zaak van de vergiftiging van de Russische oud-spion Sergej Skripal. ‘Aleksandr Petrov’ heet in werkelijkheid Aleksandr Misjkin en is als arts verbonden aan de Russische militaire inlichtingendienst GROe, schrijft Bellingcat maandagavond.

Misjkin kon onder meer worden geïdentificeerd aan de hand van een kopie van zijn echte paspoort, met dezelfde geboortedatum en een sterk gelijkende foto.

Het collectief sprak ook met bronnen uit Misjkins omgeving. Deze dinsdag komt de onderzoeksgroep met meer informatie over de zoektocht naar de identiteit van Misjkin. Vorige maand onthulden Bellingcat en de Russische onderzoekssite The Insider al dat medeverdachte ‘Roeslan Bosjirov’ in werkelijkheid GROe-officier Anatoli Tsjepiga is. President Vladimir Poetin zei eerder dat de twee gewone burgers zijn.

Ook de hackpoging van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag, waarbij Nederland in april vier GROe-officieren op heterdaad betrapte, is volgens de Russische autoriteiten niet wat ze lijkt. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het uitzetten van de vier in april een „misverstand” tijdens een „routinereis”. Dat zei hij maandagmiddag in een persconferentie. „Er is niets mysterieus aan het bezoek van de Russische specialisten aan Den Haag”, aldus Lavrov, die Nederland „megafoondiplomatie” verweet. (NRC)