Raadsel in Caracas: moord of zelfmoord oppositielid?

In Venezuela is ophef over de dood van het gevangengenomen oppositielid Fernando Albán, ook wethouder van Caracas. Volgens de regering sprong hij maandag uit het raam van een gebouw van de nationale veiligheidsdiensten. Leden van de oppositie zeggen dat hij vermoord is.

Tientallen Venezolanen verzamelden zich maandag voor het gebouw. ‘Maduro moordenaar!”, riepen ze. De regering beschuldigde Albán (56) van betrokkenheid bij de drone-aanval op de president in augustus. Maduro repte meteen over een moordaanslag. Volgens de oppositie had zijn regering de drone-aanval geënsceneerd.

Vrijdag werd Albán gearresteerd toen hij op de luchthaven van Caracas landde vanuit New York. Met andere leden van zijn partij was hij in de VS om de Algemene Vergadering bij te wonen van de VN.

De overheidsverklaringen over Albáns dood verschillen. Volgens de procureur-generaal stond hij op het punt overgebracht te worden naar een gerechtshof toen hij vroeg of hij de wc kon gebruiken. Vervolgens zou hij uit het raam zijn gesprongen. De minister van Binnenlandse Zaken twitterde dat Albán vanuit een wachtruimte van tien hoog was gesprongen.

Zijn partijleider, in ballingschap in Colombia, zegt in een videoboodschap. „Er is geen twijfel dat hij is vermoord. Het enige wat nog telt voor deze regering is marteling, geweld en vernietiging.” (AP)