Politie houdt opnieuw verdachte aan voor moord op Mieremet

Een 38-jarige man werd dinsdagmiddag in Amsterdam opgepakt. Hij wordt verdacht van de moord op het Amsterdamse onderwereldfiguur John Mieremet.

Een bord naar de beveiligde rechtbank bij Schiphol, waar het proces tegen Holleeder plaatsvindt.
Een bord naar de beveiligde rechtbank bij Schiphol, waar het proces tegen Holleeder plaatsvindt. Foto ANP/Evert Elzinga

De politie heeft dinsdag opnieuw een verdachte van de moord op John Mieremet aangehouden. Vorige week werden twee verdachten in Nederland en Spanje aangehouden. Eén daarvan wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Mieremet.

De 38-jarige man die de politie dinsdag in Amsterdam heeft aangehouden wordt “na uitvoerig rechercheonderzoek” verdacht van de moord op de Amsterdamse crimineel John Mieremet in 2005. Het OM verdenkt hem ook van deelname aan een criminele organisatie.

Deze week worden twee kroongetuigen gehoord in de zaak tegen Holleeder. Beval hij een liquidatie met de woorden ‘Osdorp eerst’?

Thailand

Mieremet groeide in de jaren ’80 en ’90 uit tot één van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld. Hij werd in 2005 neergeschoten in Thailand. De aanhouding van de 38-jarige man volgt een week een na de arrestatie van Dino S. in zijn cel en Donald G. in Spanje.

S., in de ogen van justitie de criminele partner van Holleeder, werd eerder al veroordeeld tot levenslang voor het orkestreren van twee liquidaties in 2005 en 2006. Justitie verdenkt hem nu ook van betrokkenheid bij de moorden op vastgoedhandelaar Willem Endstra en Mieremet.

In het Spaanse Alicante werd de 54-jarige G. aangehouden. Hij heeft volgens justitie alleen iets te maken hebben met de dood van Endstra. Willem Holleeder staat momenteel terecht voor het bevelen van huurmoorden, waaronder op Endstra en Mieremet.