Opvolger Pechtold

Rob Jetten (31) nieuwe fractievoorzitter D66

Jetten, de nieuwe fractieleider.
Jetten, de nieuwe fractieleider. Foto Bart Maat/ANP

Rob Jetten is dinsdag door de Tweede Kamerfractie van D66 verkozen tot nieuwe fractievoorzitter. Jetten volgt de zaterdag per direct opgestapte Alexander Pechtold op. De 31-jarige Jetten zit pas sinds de vorige verkiezingen in de Kamer. Daarvoor was hij fractievoorzitter van D66 in Nijmegen.

„Ik zie het als mijn uitdaging om uit te leggen waarom we als D66 compromissen moeten sluiten”, zei Jetten dinsdag. Hij benadrukte dat klimaat en onderwijs de belangrijkste onderwerpen blijven voor D66. Verder zei hij „ontzettend veel zin” te hebben in zijn nieuwe taak.

Pechtold kondigde zaterdag op het partijcongres in Den Bosch zijn aftreden aan als partijleider en fractievoorzitter. Die functies bekleedde hij twaalf jaar. Of Jetten ook partijleider wordt is nog de vraag, en een nieuwe lijsttrekker hoeft de partij pas te kiezen richting de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Wel zal Jetten als fractievoorzitter het D66-geluid binnen de coalitie gaan vertolken, meer dan de bewindslieden van de partij dat kunnen doen. Pechtold neemt dinsdagmiddag afscheid van de Kamer. (NRC)