Officieel dodental Sulawesi boven de 2.000

De Indonesische hulpverleners hebben daarnaast voorwaarden gesteld aan internationale hulp.

Een man barst in tranen uit na het identificeren van het lichaam van een van zijn familieleden.
Een man barst in tranen uit na het identificeren van het lichaam van een van zijn familieleden. Foto Jorge Silva/Reuters

Het officiële dodental na de natuurramp op het Indonesische eiland Sulawesi is dinsdag vastgesteld op 2.010. Dat maakte nooddienst BNPB dinsdag bekend, zegt persbureau Reuters. Mogelijk zijn nog vijfduizend mensen vermist. Maandag waren nog 1.948 doden geborgen.

Eerder op dinsdag stelde de BPNB regels aan het verlenen van hulp door buitenlandse hulporganisaties. Zij mogen onder meer niet langer direct naar de rampgebieden gaan, maar moeten verplicht samenwerken met lokale partners. De BPNB adviseert NGO’s hun personeel onmiddellijk terug te roepen. Buitenlandse hulpverleners moeten voortaan gemonitord worden.

Twitter avatar Sutopo_PN Sutopo Purwo Nugroho Regulations for International NGOs qim to provide assistance in Central Sulawesi Province. https://t.co/2LhypKpJ12

Het Nederlandse Rode Kruis laat weten geen hulpverleners terug te hoeven trekken, zegt een woordvoerder. “Wat wij nu vooral doen, is zorgen dat er zo veel mogelijk hulpgoederen die kant uit komen. Wij willen het liefst dat er zo veel mogelijk hulp uit de regio zelf komt, omdat zij de taal spreken en de context kennen.”

Een week na de tsunami: tijgerbalsem tegen de lijkengeur

Sulawesi werd op 28 september zwaar getroffen door een aardbeving enkele kilometers voor de kust. De beving, met een kracht van 7,5, veroorzaakte golven tot zes meter hoog. Aanstaande donderdag wordt de massale inzet van hulptroepen beëindigd. Zo’n 10.000 reddingswerkers zoeken tot die tijd naar slachtoffers onder het puin. De meeste slachtoffers werden geborgen in de zwaargetroffen kuststad Palu.

Woensdag wordt in Nederland een nationale actiedag georganiseerd. Radio- en tv-zenders van de publieke omroep zullen aandacht besteden aan de ramp. ‘s Avonds wordt in de talkshow Pauw bekendgemaakt hoeveel geld gestort is op Giro 555. Maandag stond de tussenstand op ruim 5 miljoen euro.