Recensie

Recensie Film

Oer-Hollandse superheldin

Jeugdfilm ‘Superjuffie!’ is misschien niet bijster origineel. Maar de film charmeert en hoofdrolspeelster Dieuwertje Dir is een ontdekking.

Superheldin Josje (Dieuwertje Dir) redt dieren in ‘Superjuffie’.
Superheldin Josje (Dieuwertje Dir) redt dieren in ‘Superjuffie’.

Het is een sterke zet om van Superjuffie! een oer-Hollandse superheldenfilm te maken. Als de jonge juf Josje verandert in superheldin Superjuffie vliegt ze over het karakteristiek verkavelde Nederlandse polderlandschap, langs windmolens en kerktorens.

Nadat zij is blootgesteld aan dampen uit een exotisch beeldje dat haar tante meenam uit een ver land, wordt Josje op gezette tijden Superjuffie. Zij transformeert pas als zij ergens een dier in nood hoort en een schoolkrijtje opeet. Die noodkreten hoort Josje ook als zij voor de klas staat, wat lastig kan zijn. Hoe legt zij haar plotse verdwijning uit aan de kinderen, en zal het strenge schoolhoofd, meester Snor, het opmerken?

De jeugdfilm, naar de populaire kinderboekenreeks van Janneke Schotveld, draait om het redden van een tijgertje uit de dierentuin. Dat dreigt verkocht te worden op de zwarte markt, samen met wat andere dieren.

Superjuffie! is niet bijster origineel. Zo is meester Snor (Harry Piekema) een variant op de autoritaire directrice Dreus uit de Mees Kees-reeks, maar weet toch prima te vermaken. Hoofdrolspeelster Diewertje Dir is een ontdekking en regisseur Martijn Smits (Zombibi) houdt de vaart erin.