Recensie

Recensie Film

Niet te versmaden Noorse roadmovie voor kids

Jeugdfilm In de zeer leuke Zweeds-Noorse jeugdfilm ‘Los Bando’ kan een beginnend bandje plotseling meedoen aan een muziekcompetitie. Maar hoe komen ze in het afgelegen Tromsø?

Los Bando Immortale
Los Bando Immortale

De vrienden Grim en Aksel spelen in de band Los Bando Immortale. Als ze worden uitgenodigd om mee te doen aan een muziekcompetitie in Tromsø komen ze in een stroomversnelling terecht. Want durft drummer Grim zijn gitaar spelende vriend Aksel te vertellen dat hij vals zingt? En hoe komen ze in Tromsø, dat helemaal in het noorden van Noorwegen ligt?

Om hun geluid wat voller te maken zoeken ze een bassist, maar de enige die auditie doet is de negenjarige Thilda, een Bach spelende celliste. Het trio rekruteert de oudere Martin als chauffeur en gaat in een camper op pad. Wat volgt wordt door regisseur Christian Lo treffend omschreven als ‘Little Miss Sunshine voor kids’.

De Nederlands nagesynchroniseerde Zweeds-Noorse film Los Bando kent een aantal vaste ingrediënten die je vaker aantreft in jeugdfilms: afwezige, autoritaire of ruziënde ouders, een buitenbeentje zijn en verliefd worden op een onbereikbaar meisje. Toch weet het energieke Los Bando zeer te charmeren. Dat komt vooral op het conto van de sympathieke hoofdrolspelers. Door de vorm van een roadmovie dwars door Noorwegen te kiezen, slaat Lo soms verrassende zijpaden in. Ook visueel gezien last hij een paar sprekende shots in, met veel dank aan het fraaie Scandinavische landschap.