Leaseauto's

‘Leaseplan komt vlak voor beursgang met tegenvaller’

Foto Jeroen Jumelet/ANP

In volle voorbereiding op de aanstaande beursgang heeft Leaseplan maandag ongunstig nieuws gekregen: het Nederlandse bedrijf moet waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s afschrijven omdat Turkse leaseauto’s de afgelopen tijd flink minder waard zijn geworden door de val van de lira. In het ernstigste scenario krijgt Leaseplan zelfs te maken met een tegenvaller van 130 miljoen euro, zo meldt Het Financieele Dagblad op basis van niet-openbare rapporten van analisten die de beursgang begeleiden. De boodschap komt enkele dagen nadat Leaseplan (9,4 miljard euro omzet in 2017, 532 miljoen winst) zijn beursgang heeft aangekondigd. De autoleasemaatschappij is sinds 2015 in handen van een groep investeerders, waaronder private-equitybedrijf TDR, pensioenbelegger PGGM en zakenbank Goldman Sachs. (NRC)