Kritische stemmen

Wet beperkt persvrijheid in Bangladesh

De president van Bangladesh Abdul Hamid heeft maandag ingestemd met een omstreden wet die de persvrijheid in het land verder beperkt. Volgens de Digital Security Act kunnen kritische Bengalen tot tien jaar celstraf krijgen voor „het verspreiden van propaganda”. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de wet gebruikt zal worden om journalisten en activisten de mond te snoeren.

In de wet is ook opgenomen dat mensen die op „illegale wijze” toegang krijgen tot informatie over staatsaangelegenheden, tot veertien jaar celstraf kunnen krijgen. De wet geeft de Bengaalse politie bovendien de mogelijkheid mensen te arresteren van wie zij alleen maar vermoeden dat ze een misdaad zouden kunnen begaan.

Sinds premier Sheikh Hasina in 2009 aan de macht kwam zijn meerdere Bengaalse journalisten gevangen gezet omdat zij op internet kritiek uitten op de regering.

Mensenrechtenorganisaties uiten al jaren zorgen over het gebrek aan persvrijheid in Bangladesh. Publicaties mogen niet „anti-staat” zijn, „de nationale ideologie ridiculiseren” of „inconsistent zijn met de Bengaalse cultuur”.

Onder meer de Commonwealth Journalists Association en Human Rights Watch zijn bang dat het vijandige klimaat jegens journalisten versterkt wordt met de nieuwe wet. Brad Adams, de directeur van de Aziatische tak van Human Rights Watch, noemt de wet tegen persbureau Reuters „een duidelijke overtreding van de internationale wetgeving over vrijheid van meningsuiting. De wet kan gebruikt worden om kritische stemmen op grote schaal te onderdrukken.” (NRC)