Kamer

Pechtold ruimt op

Foto David van Dam
Foto David van Dam

Omringd door foto’s en beelden van zijn politieke voorbeelden ruimt Alexander Pechtold zijn werkkamer in de Tweede Kamer op. Dinsdag neemt Pechtold na 12,5 jaar afscheid als fractievoorzitter en politiek leider van D66. Hij kondigde zijn afscheid afgelopen weekend aan, op het partijcongres in Den Bosch. De fractieleden kozen dinsdagochtend de 31-jarige Rob Jetten als nieuwe voorzitter. Meerdere kandidaten waren in beeld, onder wie oudere fractieleden zonder ambities om partijleider te worden, zoals Pia Dijkstra en Paul van Meenen. Later zal D66 een nieuwe politiek leider kiezen. Als mogelijke kandidaten voor die functie worden, buiten de negentienkoppige fractie, de ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) genoemd. (NRC)