Hoge Raad

‘Buitenlandse claims dividendbelasting maken geen kans’

De dreiging van duizenden rechtszaken is geen argument om de dividendbelasting in Nederland af te schaffen. De belasting op dividend is namelijk niet discriminerend voor buitenlandse beleggers, stelt advocaat-generaal Peter Wattel maandag in een advies aan de Hoge Raad. Claims om betaalde aanslagen terug te vorderen zijn dus kansloos, meent hij. Wattel boog zich over een rechtszaak die werd aangespannen door een Deens bedrijf, een zaak die te vergelijken is met de duizenden rechtszaken die andere buitenlandse beleggers zijn begonnen omdat zij menen dat de dividendbelasting oneerlijk is. De eisers stellen dat het niet juist is dat Nederlandse beleggers de betaalde dividendbelasting kunnen terugvorderen en zij niet. Wattel kwam echter tot de conclusie dat de heffing niet in strijd is met het vrije verkeer van kapitaal. (NRC)