Google+

Google hield datalek stil uit angst voor reputatieschade

Door een fout in de software zijn niet-openbare gegevens van zo’n half miljoen gebruikers van Google+ jarenlang te zien geweest. Moederbedrijf Alphabet heeft dat maandag bevestigd na berichtgeving van The Wall Street Journal. Tegelijk maakte het bekend te stoppen met de consumentenversie van het sociale netwerk. Sinds 2015 waren gegevens als leeftijd, e-mailadres en beroep van de Google+-gebruiker voor iedereen te zien. Het datalek werd in maart 2018 ontdekt, en maanden verzwegen uit angst voor reputatieschade, schrijft de Amerikaanse krant. Alphabet zegt niets te hebben gemeld omdat niemand schade zou hebben ondervonden van de fout. Google+ werd ooit gelanceerd als tegenhanger van onder meer Facebook, maar werd nooit een volwaardig concurrent. Het heeft nu iets minder dan 400 miljoen actieve gebruikers. (NRC)