Fraude

‘UWV betaalt mensen die niet zijn ontslagen’

Het UWV betaalt werkloosheidsuitkeringen aan mensen die niet ontslagen zijn, maar zelf hun baan hebben opgezegd. De uitkeringsinstantie controleert ww-aanvragen amper, zodat mensen die ten onrechte een verzoek doen voor een uitkering, alsnog geld krijgen. Dat meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur maandag. Volgens Nieuwsuur weet het UWV al een paar jaar van het probleem. Hoeveel mensen misbruik maken van de ww-regeling is niet duidelijk. Het UWV en het ministerie van Sociale Zaken waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Nieuwsuur zeggen de uitkeringsverstrekker en het ministerie dat aanvragen alleen „bij twijfel” onderzocht worden. Vooral arbeidsmigranten zouden onterecht een ww-uitkering ontvangen. Vorige maand bleek al dat Poolse arbeidsmigranten op grote schaal frauderen met ww-uitkeringen. (NRC)