EU-ministers bereiken akkoord over verminderen emissie auto’s

Vanaf 2030 moeten nieuwe auto’s zeker vijfendertig procent minder CO2 uitstoten en bestelwagens dertig procent, ten opzichte van 2021. Dit hebben de klimaatministers van de Europese Unie afgesproken.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lucy Nicholson/Reuters

In Luxemburg hebben de klimaatministers van de Europese Unie afgesproken dat nieuwe auto’s vanaf 2030 vijfendertig procent minder CO2 moeten uitstoten dan in 2021. Voor bestelwagens geldt een vermindering van dertig procent.

Lees ook: Snoeiharde strijd om uitstoot auto.

Na een overleg van ruim dertien uur werd uiteindelijk het akkoord bereikt. Nu de klimaatministers dit akkoord hebben zal woensdag een overleg volgen met het Europees Parlement en de Europese Commissie. Aangezien het Europees Parlement vorige week de lat hoger had gelegd, met een beoogde vermindering van veertig procent, is het mogelijk dat de uiteindelijke CO2-limieten hoger uitvallen.

Duitsland verzette zich

Vooral Duitsland had van tevoren moeite met harde CO2-limieten en wilde niet verder gaan dan dertig procent. Het land was bang dat sterkere limieten de lokale auto-industrie, de grootste van Europa, in gevaar zouden brengen. Vanwege het schandaal rond het bedrog over de uitstoot van schadelijke stoffen, is de auto-industrie een politiek gevoelig onderwerp geworden in Duitsland.

Duitsland werd in de wens om de verplichte vermindering van de uitstoot laag te houden gesteund door onder andere Tsjechië, dat ook een belangrijke auto-industrie kent. Het zorgde dinsdag bij de in Luxemburg verzamelde ministers voor irritatie.

Lees ook: CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s gestegen.

Ambitie vanuit Nederland

Nederland zette in op “ambitieuze maatregelen” en ziet het aandeel elektrische auto’s op de weg in 2030 het liefste stijgen tot veertig procent. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven riep maandag samen met vijf Europese collega’s in een open brief in The Financial Times op tot concrete maatregelen wat betreft de uitstoot van auto’s.

“Om succes te boeken bij onze klimaatdoelen is het essentieel dat we een eerlijke bijdrage vragen aan de transportsector.”

Van Veldhoven was teleurgesteld over het resultaat van de onderhandelingen en hoopt dat in vervolgonderhandelingen de doelstellingen kunnen worden verhoogd.