In beeld

De stormachtige politieke carrière van Alexander Pechtold

Vandaag neemt Alexander Pechtold afscheid als fractievoorzitter en politiek leider van D66. De opvallende momenten in de bijna 12,5 jaar dat Pechtold D66 aanvoerde in beeld.

Alexander Pechtold voert campagne in Roermond voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Pechtolds eerste verkiezingen liepen uit op een deceptie. D66 behaalde drie zetels.
Vincent van den Hoogen/HH
Op het Voorjaarscongres in 2007 in Rotterdam reageert partijleider Pechtold op een motie. Partijprominenten Thom de Graaf en Els Borst hebben op de achtergrond een onderonsje.
Cynthia Boll/ANP
Pechtold en PVV-leider Geert Wilders in 2008 rond de verschijning van Wilders' film Fitna. Wilders en Pechtold groeiden uit tot elkaars grootste politieke rivalen. Ze hadden felle debatten, maar hadden elkaar ook nodig als politieke tegenpool.
Marcel Antonisse/ANP
Een onderonsje tussen Pechtold en toenmalig VVD-fractievoorzitter Mark Rutte in 2009. ,,Hij heeft een enorme werklust en een optimisme dat aanstekelijk werkt", zei Pechtold in 2018 over Rutte.
Peter Hilz / HH
Pechtold staat de pers te woord bij het Eerste Kamergebouw in Den Haag na een gesprek met informateur Ruud Lubbers. Na de verkiezingen van 2010 zou Rutte zijn eerste kabinet zonder D66 formeren, maar met het CDA en gedoogsteun van de PVV.
Valerie Kuypers/ ANP
Oud-veilingmeester Pechtold in actie tijdens de Nationale Stripdagen in Gorinchem, waar hij oude stripboeken veilde.
Erik van 't Woud/ANP
Na de verkiezingen van 2012 gingen VVD en PvdA regeren. In een schorsing tijdens het debat over de regeringsverklaring spraken VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, 50Plus-leider Henk Krol, CU-leider Arie Slob en D66-leider Pechtold elkaar in de Tweede Kamer.
Robin Utrecht/ANP
Pechtold in actie tijdens het Prinsjesdagdebat van de NOS in 2013. Van links naar rechts: Emile Roemer (SP), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).
David van Dam
Alexander Pechtold met poes Lieffie in de achtertuin van zijn huis in Wageningen, in 2014.
David van Dam
Overleg tussen de fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA en D66, tijdens een vragenuur in 2015.
Bart Maat/ANP
In 2016 presenteerde Pechtold zijn boek 'Optimist in de politiek'.
David van Dam
Lijsttrekker Pechtold op het D66-congres in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. D66 zou tijdens die verkiezingen negentien zetels behalen, een winst van zeven zetels.
Remko de Waal/ANP
Alexander Pechtold kondigt op het partijcongres in Den Bosch zijn aftreden als partijleider en fractievoorzitter van de Tweede Kamer aan.
David van Dam