Recensie

Recensie Film

Broeien met Schrödingers kat

Thriller Lee Chang-dong levert met ‘Burning’ een ingenieuze thriller af die nog lang blijft zinderen.

Een fascinatie voor oude kassen in ‘Burning’.
Een fascinatie voor oude kassen in ‘Burning’.

Ben heeft een rare hobby. Hij steekt om de twee maanden een kas in brand, bekent hij Jong-soo stoned. Hij zoekt dan een ongebruikte, verlaten broeikas die niemand echt mist. Hij heeft er nu weer één op het oog. Heel dichtbij, giechelt Ben.

Ben en Jong-soo zijn liefdesrivalen in Burning, een elegant smeulende, ambivalente thriller van Lee Chang-dong, losjes gebaseerd op het korte verhaal Schuurtje in de brand steken van Haruki Murakami. Als je ze zo mag noemen, want Jong-soo is een passieve Murakami-held die de strijd om de sprankelende Hae-mi al bij voorbaat heeft opgegeven.

Hij was vooral verbaasd toen ze met hem naar bed ging. Deed ze dat omdat hij haar vroeger in het dorp niet zag staan? Of zodat hij haar kat voedert terwijl ze op vakantie is in Afrika? Bij terugkeer heeft ze in elk geval een nieuwe vriend: de serene, griezelige Ben. Tegen zijn Porsche en verfijnde appartement in elitewijk Gangnam kan Jong-soo niet op. Dus smacht hij in stilte, hopend dat Ben uitgekeken raakt op zijn nieuwe speeltje.

Lees ook een interview met regisseur Lee Chang-dong over ‘Burning’

Er hangt een wolk van onvervuld verlangen, jaloezie en klasse-rancune over Burning, een liefdesdrama dat op subtiele wijze, via stiltes, kleine details en steelse blikken, in zeer duister vaarwater belandt. De geliefden blijven Jong-soo opzoeken, wat willen ze van hem? Is Hae-mi een wrede manipulator of een trieste vlinder? Speelt Ben als een kat met de sensitieve Jong-soo of wil hij iets opbiechten? Bens pyromane hobby verontrust Jong-soo instinctief.

Burning is een briljant geacteerd mysterie dat lang blijft nasmeulen na zijn onafwendbare finale, waar Jong-soo – net als zijn vader – zijn passiviteit plots van zich afschudt. Alles lijkt dan klip en klaar, maar is dat omdat we alles door Jong-soo’s ogen waarnamen? Is het toeval dat een kat die net als die van Schrödinger wel en niet bestaat uiteindelijk een sleutelrol speelt?