Brievenbusfirma’s

Klacht FNV tegen Chevron om belastingontwijking

Vakbond FNV heeft samen met de internationale vakbondskoepels ITF en PSI een klacht ingediend tegen de Amerikaanse oliegigant Chevron omdat het bedrijf zich schuldig zou maken aan belastingontwijking. De bonden hebben hun beklag gedaan bij het Nationaal Contactpunt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Den Haag, meldt FNV.

In de klacht beweren de werknemersorganisaties dat Chevron, eigenaar van onder meer Texaco, op grote schaal belasting ontwijkt via brievenbusfirma’s in Nederland. De bonden hebben 34 van zulke Nederlandse firma’s geïdentificeerd die in verband kunnen worden gebracht met Chevron (omgerekend 121 miljard euro omzet, 52.000 werknemers). Het gaat daarbij om dochterondernemingen zonder personeel of kantoor.

Veel van de maatschappijen zijn volgens FNV verbonden aan Curaçao International Trust Company, een van de grootste trustkantoren ter wereld. De firma’s zouden betrokken zijn bij werkzaamheden in onder meer Nigeria, Argentinië en Venezuela. Daarmee schendt Chevron volgens de bonden de regels van de OESO, een samenwerkingsverband van 36 overwegend welvarende landen.

Het is voor het eerst dat bij het Nationaal Contactpunt van de OESO een klacht wordt ingediend wegens belastingontwijking, stelt FNV. Volgens bestuurder Coen van der Veer zou deze zaak een eerste stap kunnen zijn „om via de OESO-richtlijnen meer concerns aan te pakken voor belastingontwijking”.

Het Nationaal Contactpunt van de OESO heeft overigens geen juridische bevoegdheden om straf uit te delen. Wel kan het partijen met elkaar om de tafel brengen en helpen bij het oplossen van geschillen. Ook kan de OESO Chevron publiekelijk op de vingers tikken. (NRC)