Recensie

Recensie Film

Afvallen prima, maar niet voor een man

Romantische komedie De sympathieke romkom ‘Zwaar verliefd!’ stapt niet in de valkuil van rolbevestigende grappen over overgewicht.

Ruben (Jim Bakkum) en Isa (Barbara Sloesen) in Zwaar Verliefd!
Ruben (Jim Bakkum) en Isa (Barbara Sloesen) in Zwaar Verliefd!

Een romkom over lichaamsgewicht en zelfvertrouwen is geen vanzelfsprekendheid. Dat bewees eerder dit jaar I Feel Pretty met de Amerikaanse comédienne Amy Schumer. De beoogde positieve boodschap – schoonheid zit tussen je oren – werd onderuitgehaald door grappen die grensden aan fatshaming. Zo werd geregeld op een lach gemikt door Schumers niet graatmagere lichaam te tonen in onflatterende outfits en situaties.

De sympathieke Nederlandse romkom Zwaar verliefd! vermijdt vakkundig zulke valkuilen. Barbara Sloesen probeert zich als hoofdpersoon Isa slechts eenmaal in een te strakke broek te wurmen, voor de rest benadrukken zowel haar vriendinnen als potentiële love interest Ruben (Jim Bakkum) vooral dat ze de jonge dierenarts woest aantrekkelijk vinden. Isa lijkt trouwens, net als Schumer, eerder stevig dan echt obees. Ondertussen ondermijnt Isa zelf haar liefdesleven door een negatief zelfbeeld en afstandelijk gedrag.

Isa beslist zelf om wat meer te gaan sporten – „Niet voor een man” – en om wat minder calorieën naar binnen te werken. Dat de film in Den Bosch speelt wordt onder meer benadrukt met Bossche bollen die te pas en onpas opduiken.

Zwaar Verliefd! gaat niet voor de bulderlach, maar kabbelt prettig voort met slapstick-momenten op de sportschool, geestige ongemakkelijke ontmoetingen tussen Isa en meubelmaker Ruben, en een kwaadaardige ex.

De soundtrack onderstreept ondertussen met teksten als ‘I am only human’ nog eens extra de opbeurende boodschap. Dat laatste voelt wat overbodig aangezien de complexiteit van de verschillende nevenfiguren – zeker de mannelijke – even beperkt is al die van de voorverpakte salades die Isa naar binnen werkt. Mannelijke personages vallen in de categorie promiscue sportschoolleraar, gay best friend of naïeve goedzak. Dat verhindert niet dat de film een onderhoudende variatie vormt op de liefdesperikelen van yuppen uit de Randstad die veel Nederlandse romkoms de afgelopen decennia bevolkten.