Trumpblog

Trump ontvangt dominee Brunson in Witte Huis

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog is gesloten

We sluiten het Trumpblog van deze week af.

Volg hier de verdere ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump ontvangt dominee Brunson in Witte Huis

President Trump heeft zaterdag de Amerikaanse dominee Andrew Brunson verwelkomd in het Witte Huis. De voorganger, die vrijdag na twee jaar gevangenschap in Turkije werd vrijgelaten, bedankte het Amerikaanse staatshoofd namens zijn familie: "U heeft echt voor ons gevochten." De dominee ging op zijn knieën voor een gebed en vroeg God om de president "bovennatuurlijke wijsheid" te geven.

Een Turkse rechter veroordeelde de 50-jarige Brunson uit North Carolina vrijdag voor terreurverdenkingen tot ruim drie jaar celstraf, maar het grootste deel daarvan had hij al uitgezeten en de rest van de straf werd opgeschort. Enkele uren later mocht hij terugvliegen naar de VS.

"You are very, very special to all of us," President Trump tells American pastor Andrew Brunson in the Oval Office. Brunson just arrived back to the US after being detained in Turkey for two years. https://t.co/XFf2emkTr9 pic.twitter.com/UX59vBQp3l

— CNN (@CNN) October 13, 2018

Volgens Trump heeft Washington "lang en hard" moeten onderhandelen voor de vrijlating maar tegelijkertijd benadrukte de president dat er principieel geen akkoord is gesloten met Ankara. "Ik maak geen deals voor gegijzelden", schreef hij eerder op de dag op Twitter.

Trump verwacht dat de verhoudingen tussen Turkije en de VS nu aanzienlijk zullen verbeteren. De gevangenname van de dominee was al langer een probleempunt tussen beide landen, die in de tussentijd ook verwikkeld zijn in een crisis met Saoedi-Arabië vanwege de waarschijnlijke moord op de journalist Jamal Khashoggi. Volgens Trump is het toeval dat de Brunson nu wordt vrijgelaten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There was NO DEAL made with Turkey for the release and return of Pastor Andrew Brunson. I don’t make deals for hostages. There was, however, great appreciation on behalf of the United States, which will lead to good, perhaps great, relations between the United States & Turkey!

Ook bedankte Trump de Turkse president Erdogan, die zaterdag benadrukte dat de vrijlating een onafhankelijke beslissing van de rechter was. Eerder tijdens onderhandelingen met de VS stelde Erdogan nog een uitruil voor.

De vrijlating van Brunson is een belangrijke symbolische overwinning voor Trump enkele weken voor de tussentijdse verkiezingen. De president is afhankelijk van zijn christelijke achterban om een Republikeinse meerderheid in het Congres te behouden.

Lees ook: Amerikaanse dominee vrijgelaten in Turkije

Trump: zware straffen voor Saoedi-Arabië als journalist vermoord is

President Trump dreigt met "zware straffen" voor Saoedi-Arabië als blijkt dat de journalist en dissident Jamal Khashoggi inderdaad op het consulaat in Istanbul vermoord is. Vooralsnog overweegt hij echter niet om wapenleveringen aan Riad te beëindigen. Dat zegt Trump in een zaterdag uitgezonden interview met de Amerikaanse zender CBS.

Wel wil Trump eerst zeker weten wat is gebeurd, hij verwacht "in de nabije toekomst" meer duidelijkheid. Khashoggi liep op 2 oktober het consulaat binnen en kwam vervolgens niet meer naar buiten. Volgens Turkse autoriteiten is hij door twee speciale Saoedische teams vermoord en werd zijn lichaam in stukken gezaagd. Turkije zegt over video- en audio-opnamen te beschikken. Trumps schoonzoon, Jared Kushner, heeft gesproken met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die de aantijgingen stellig ontkent.

Lees meer over de verdwijning van Khashoggi: Van Saoedische lente is weinig over

Sinds de verdwijning wacht de internationale gemeenschap af hoe de VS zullen reageren. Riad is een belangrijke bondgenoot voor de Amerikanen in het Midden-Oosten, en Trump stelde in mei 2017 een wapendeal zeker met de Saoediërs van bijna 100 miljard euro. Die wil Trump niet in gevaar brengen: "Ik wil geen banen verliezen."

Trump zegt dat er "andere manieren zijn om te straffen", maar het is nog niet duidelijk wat hij voor ogen heeft. Meerdere Amerikaanse senatoren hebben inmiddels al opgeroepen tot sancties. De Amerikaanse president concludeert dat er "veel op het spel staat, al helemaal omdat het gaat om een journalist".

Bekijk hier een fragment van het CBS-interview met Trump:

"There will be severe punishment." In his first 60 Minutes interview since taking office, President Trump tells Lesley Stahl that if Saudi Arabia is found to be responsible for journalist Jamal Khashoggi's death, there will be consequences. https://t.co/BRZfIPHbNY pic.twitter.com/s6X98AylBR

— 60 Minutes (@60Minutes) October 13, 2018

Adviseur Kudlow gaat tegen Trump in: 'Fed blijft onafhankelijk'

Trumps belangrijkste economische adviseur, Larry Kudlow, heeft de president van repliek gediend nadat die felle kritiek had geuit op de Amerikaanse centrale bank. Trump noemde de Fed "gestoord", "loco" - Spaans voor 'gek'- en "belachelijk", omdat die onlangs opnieuw het rentepercentage heeft verhoogd.

De president opende zijn offensief tegen de centrale bank woensdag al, en ging donderdag in een interview op tv-zender Fox verder waar hij was gebleven:

"Ik betaal meer rente door onze Fed. Ik zou het prettig vinden als ze niet zo agressief waren, want ik denk dat ze een grote fout maken."

Kudlow reageerde donderdag volgens persbureau Reuters door te benadrukken dat de centrale bank onafhankelijk is. "De president schrijft de Fed geen beleid voor. Ze doen daar wat ze zelf willen." Hogere rentes zijn volgens Kudlow juist een goede zaak. "Het is een teken van economische voorspoed, iets positiefs in plaats van iets om te vrezen."

Drie verhogingen

Fed-baas Jerome Powell hoeft overigens niet voor zijn baan te vrezen. Hij werd acht maanden geleden door Trump aangewezen, en zette sindsdien het beleid van renteverhogingen door waar zijn voorganger Janet Yellen mee was begonnen. Dit jaar steeg het tarief al drie keer. Het staat nu op 2,25 procent. Niettemin liet Trump donderdag weten dat hij Powell niet zal ontslaan.

Lees ook: Fed-baas Powell moet bewijzen dat hij niet in Trumps zak zit

Powell en zijn centrale bank kunnen op bijval rekenen van Christine Lagarde, de baas van het Internationaal Monetair Fonds. "Ik zou Jay Powell niet bepaald gek noemen", aldus Lagarde. Ze benadrukte dat het cruciaal is dat centrale banken monetair beleid kunnen maken zonder de bemoeienis van politici.

In augustus liet Trump ook zijn onvrede al blijken over het rentebeleid van de Fed. Het is zeer ongebruikelijk dat Amerikaanse presidenten in het openbaar commentaar leveren op het beleid van de centrale bank.

Trump arriveert woensdag op het vliegveld in de plaats Erie (Pennsylvania), op weg naar een Make America Great Again-bijeenkomst. Foto Mandel Ngan/AFP

Michael Bloomberg weer te boek als Democraat

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft zich woensdag opnieuw laten registreren als Democraat. De miljardair maakte dat woensdag zelf bekend. Het voedt daarmee de speculaties dat hij in 2020 namens die partij zou willen meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Bloomberg was lange tijd Democraat, maar liet zich in 2001 als Republikein registreren om voor die partij een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York. Zes jaar later liet hij zich uitschrijven en stond hij als 'onafhankelijk' bekend. Tot nu toe.

Twitter avatar MikeBloomberg Mike Bloomberg Why I'm re-registering as a Democrat https://t.co/2aGDJM95HN https://t.co/mXV9g9gqh5

"Vandaag heb ik mij opnieuw geregistreerd als Democraat - zoals ik het merendeel van mijn leven was - omdat we Democraten nodig hebben die zorgen voor de checks en balances die onze natie zo hard nodig heeft", schrijft Bloomberg op Instagram.

 

"Op cruciale punten in de Amerikaanse geschiedenis heeft steeds een van de twee partijen gediend als bolwerk tegen diegene die onze grondwet bedreigde. Twee jaar geleden heb ik daarvoor al gewaarschuwd op de Democratische Conventie."

Bloomberg is de oprichter van het gelijknamige mediabedrijf. Hij heeft in 2015 al eens overwogen om als onafhankelijke kandidaat een gooi naar het presidentschap te doen maar zette niet door. Bloomberg gaf in het verleden al ettelijke miljoenen aan Democratische kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

De voormalig burgemeester staat bekend als progressief, maar kiest de kant van rechts op een thema als abortus.

Kanye West en Trump lunchen

Kanye West (40) komt donderdag naar het Witte Huis voor een lunch met president Trump en diens adviseur (en schoonzoon) Jared Kushner. Dat meldt het Witte Huis. Kanye - of "ye", zoals hij zichzelf inmiddels laat noemen - komt onder meer praten over bende-geweld en hervorming van het Amerikaanse gevangenisstelsel. Voor dat laatste is zijn echtgenoot Kim Kardashian deze zomer al eens langs geweest in het Witte Huis, en met succes. Na een gesprek met de reality-ster verleende Trump gratie aan Alice Johnson, een 63-jarige vrouw die een levenslange gevangenisstraf uitzat wegens drugsdelicten.

West is een uitgesproken fan van Trump en zet op televisie en sociale media regelmatig zijn Make America Great Again-petje op. Dit voorjaar joeg hij veel van zijn eigen aanhang tegen zich in het harnas door de president zijn "brother" te noemen en te zeggen dat slavernij volgens hem een "keuze" was. Vorige week deed hij daar tijdens een minutenlange speech in het programma Saturday Night Live nog een schepje bovenop. De rapper heeft al zijn sociale media-kanalen daarna verwijderd.

Taylor Swift

Toevalligerwijs heeft West's gezworen vijand Taylor Swift (28) zich maandag juist volmondig achter de Democratische partij geschaard. De rapper en zangeres leven op gespannen voet sinds een akkefietje tijdens een awardshow in 2016 en blijken elkaar nu ook politiek niet te liggen. Swift sprak in een Instagram-post openlijk haar steun uit voor de Democratische kandidaten Phil Bredesen en Jim Cooper uit haar thuisstaat Tennessee. Daar werd in 2016 nog massaal voor Trump gestemd, die 61,1 procent van de stemmen in Tennessee binnenhaalde.

Vooral de Republikeinse kandidaat Marsha Blackburn staat haar tegen, terwijl Swift liefst altijd op een vrouw zou stemmen. "Haar stemgedrag in het Congres beangstigt me."

Stijging stemmers

Het is voor het eerst dat Swift zich politiek heeft uitgesproken. En dat heeft directe consequenties. Sinds haar bericht op Instagram registreerden zich zo'n 65.0000 Amerikanen om te stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen op 6 november. Ter vergelijking: in heel september registreerden maar iets meer dan 190.000 Amerikanen zich.

Dat is ook in Washington D.C. niet onopgemerkt gebleven. President Donald Trump zei tegen journalisten dat hij haar muziek "nu ongeveer 25 procent minder leuk vindt."

“Let’s say that I like Taylor’s music about 25 percent less now,” President Trump says when asked about Taylor Swift’s endorsement of Democratic Senate candidate Phil Bredesen over Marsha Blackburn pic.twitter.com/rTtpslk56Y

— NBC News (@NBCNews) October 8, 2018

Trump biedt opperrechter Kavanaugh excuses aan

President Donald Trump heeft excuses aangeboden aan rechter Brett Kavanaugh voor wat hij omschreef als "een karaktermoordcampagne" bij zijn benoeming tot opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Tijdens een beëdigingsceremonie in het Witte Huis verontschuldigde Trump zich namens de Verenigde Staten voor de "vreselijke pijn en het lijden dat u heeft moeten ondergaan". Trump doelde op de bittere strijd over de benoeming van Kavanaugh, die is beschuldigd van seksueel wangedrag in zijn tienerjaren.

De beschuldigingen van Christine Blasey Ford, die eind vorige maand getuigde in de Senaat, maakten volgens Trump deel uit van een campagne van "leugens en bedrog" tegen Kavanaugh, een conservatieve rechter die de conservatieve vleugel van het negenkoppige Hooggerechtshof aan een meerderheid helpt.

Een kort FBI-onderzoek naar de aantijgingen dat Kavanaugh in 1982 Ford zou hebben aangerand, leverde vorige week geen ondersteunend bewijs op. "U bent, na een historisch kritisch onderzoek onschuldig bevonden", zei Trump tegen Kavanaugh. Volgens critici was het onderzoek niet grondig genoeg om die conclusie te trekken.

Kavanaugh, die zaterdag na zijn krappe bevestiging door de Senaat al een eed aflegde bij het Hooggerechtshof, zei tijdens de ceremoniële beëdiging in het Witte Huis dat hij zich als opperrechter onpartijdig zal opstellen. Bij de bittere hoorzitting haalde hij woedend uit naar de Democraten. Dat optreden wekte twijfel aan zijn geschiktheid.

"Het bevestigingsproces bij de Senaat was omstreden en emotioneel", zei Kavanaugh. "Dat proces is voorbij. Mijn focus is er nu op gericht om de best mogelijke rechter te zijn."

Kavanaugh begint dinsdag aan zijn werk. De acht andere opperrechters waren allen aanwezig bij de ceremonie.

President Donald Trump schudt de hand van rechter Brett Kavanaugh bij diens beëdiging als opperrechter op het Witte Huis op maandagavond. Foto Shawn Thew / EPA

Oud-vertrouwelinge van Trump naar FOX

Oud-communicatiedirecteur van het Witte Huis Hope Hicks heeft een opmerkelijke transfer gemaakt. De voormalig vertrouwelinge van Donald Trump wordt hoofd communicatie bij FOX, de televisiemaatschappij die veelal opereert als een verlengstuk van de Amerikaanse president.

Hicks vertrok eind februari van dit jaar uit het Witte Huis, over het waarom is nog altijd weinig duidelijk. De Amerikaanse stond Trump bij in zijn presidentscampagne en werd voor die loyaliteit beloond met een baan in Washington. Ze werd een van Trumps belangrijkste adviseurs en bepaalde onder meer welke journalisten toegang hadden tot het Witte Huis. Ook bekende ze voor een Senaatscommissie "weleens een leugentje om bestwil" te vertellen voor de president.

FOX bevindt zich momenteel in een transitieperiode. Disney heeft onlangs een belangrijk deel van moederbedrijf 21st Century Fox overgenomen. De onderdelen Fox News, Fox Sports en de televisiestations gaan niet mee en worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, genaamd FOX. Van dat bedrijf wordt Hicks dus directeur communicatie.

Foto Mandel Ngan/AFP

Trump herhaalt: niet van plan om Rosenstein te ontslaan

Donald Trump is voorlopig niet van plan om onderminister van Justitie Rod Rosenstein te ontslaan. Dat zei de president maandag nog maar eens aan boord van het presidentiële Air Force One-vliegtuig. Ook Rosenstein zelf was daarbij.

Enkele weken geleden kwamen via The New York Times berichten naar buiten dat de onderminister zou twijfelen aan Trumps geschiktheid voor het presidentschap. Ook zou hij hebben overwogen om gesprekken met Trump op te nemen om zo het inroepen van het 25ste amendement van de Grondwet (over het afzetten van de president) te rechtvaardigen. Vrij snel daarna deed het gerucht de ronde dat de president van plan was om Rosenstein, die toch al geregeld onderwerp was van Trumps Twitter-berichten, te ontslaan.

Lees ook: Trump zal baas van Rusland-onderzoek nu nog niet ontslaan

Rosenstein is verantwoordelijk voor de aanstelling van Robert Mueller, die de banden tussen Rusland en de entourage van Trump ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt. Trump heeft meermaals laten blijken ongelukkig te zijn met het nog altijd uitdijende onderzoek, maar Rosenstein zelf heeft tot nu toe geen krimp gegeven. Zijn baas, minister van Justitie Jeff Sessions, heeft zich verschoond van bemoeienis met dat onderzoek aangezien hij zelf nauw betrokken was bij de Trump-campagne.

Door Rosenstein te ontslaan zou Trump mogelijk iemand op die plek kunnen zetten die wel bereid is de aanstelling van Mueller te beëindigen wanneer de president daarom vraagt. Rosenstein zelf noemde het artikel in The New York Times "inaccuraat en feitelijk onjuist". Een woordvoerder van het ministerie zei echter dat Rosenstein zijn uitspraken wel had gedaan maar dat het om sarcasme ging.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 41. Een nieuwe week met een nieuw blog over het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van week 40 terug