Telemarketing

Verkoop via telefoon mag straks alleen nog als consument expliciet toestemming geeft

Ongevraagde verkoop via de telefoon wordt in de toekomst verboden. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) heeft hiervoor een voorstel opgenomen in de Consumentenagenda, die maandag naar de Tweede Kamer gaat. Als het aan Keijzer ligt, mogen bedrijven en organisaties consumenten straks niet meer ongevraagd benaderen via de telefoon, tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven. Op dit moment is het nog wel toegestaan om ongevraagd te bellen met een verkoopvoorstel. Alleen als consumenten zich hebben laten opnemen in het Bel-me-niet Register mogen ze niet gecontacteerd worden. Volgens Keijzer ergert circa de helft van de Nederlanders zich weleens aan telemarketing. Het ministerie van Economische Zaken krijgt er regelmatig klachten over, schrijft ze. De bewindsvrouw overweegt ook telemarketing richting bestaande klanten aan banden te leggen. Daarnaast stelt ze in de Consumentenagenda voor om de regels voor apparaten die verbonden zijn met internet aan te scherpen en wil ze in een campagne consumenten beter informeren over hun rechten op internet. (NRC)