Spermabank

‘Donorkinderen eisen gegevens donorvader van ziekenhuis’

Verschillende donorkinderen beginnen een rechtszaak tegen de ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem en MC Kinderwens in Leiderdorp om de identiteit van hun donorvaders te achterhalen, zo bleek zaterdag uit berichtgeving van het AD.

De twee mannen gaven in de jaren negentig hun sperma aan alleenstaande en lesbische vrouwen als B-donor. Dat betekent dat ze het goed vonden dat de donorkinderen zodra zij zestien jaar zouden worden, contact met de vaders zouden opnemen.

In 2004 werd een wet aangenomen die anoniem doneren verbiedt. Die wet gaf mannen die voor 2004 donor waren geworden echter ook de ruimte om hun status te veranderen naar anonieme donor. Die wijziging voltrok zich zonder dat de donorkinderen en moeders daarover werden ingelicht. (NRC)