‘Saoedische dissident op consulaat gedood’

Jamal Khashoggi De Turkse politie zegt dat Jamal Khashoggi, columnist voor The Washington Post, is vermoord in Istanbul op het Saoedisch consulaat.

Is de prominente Saoedische dissident Jamal Khashoggi vorige week bij een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul vermoord, in stukken gesneden en met diplomatieke auto’s verwijderd van het terrein van het consulaat?

De Turkse politie heeft er aanwijzingen voor. Dat zeggen Turkse functionarissen tegen de internationale pers. Als het waar is, betekent dit een dramatische escalatie van de Saoedische pogingen critici van kroonprins MbS het zwijgen op te leggen.

Het is onwaarschijnlijk dat Turkse functionarissen met de aantijgingen komen op basis van ongefundeerde geruchten. Daarvoor is de relatie met Saoedi-Arabië te belangrijk. De Saoedische regering ontkent de aantijgingen en zegt Khashoggi te zoeken.

Khashoggi is een van de prominentste critici van kroonprins MbS. Zijn woorden hebben extra gewicht omdat hij decennialang nauwe banden onderhield met het Saoedische establishment. Hij werkte als journalist voor regeringsgezinde media en was een adviseur voor de voormalige chef van de inlichtingendienst.

Nadat verschillende van zijn vrienden waren opgepakt, en zijn column in de krant Al-Hayat was stopgezet, ontvluchtte Khashoggi Saoedi-Arabië. Vanuit ballingschap in de VS en Turkije schreef hij columns voor The Washington Post en gaf hij commentaar op diverse nieuwszenders.

Khashoggi bezocht dinsdag het consulaat om een document op te halen dat bewijst dat hij gescheiden is van zijn Saoedische ex-vrouw. Dat had hij nodig om te trouwen met zijn Turkse verloofde. Die zei dat ze bij het consulaat 11 uur lang op hem wachtte. „Jamal is niet dood. Ik kan niet geloven dat hij is vermoord!”, twittert ze.

Uit camerabeelden zou blijken dat hij het consulaat niet te voet verliet. Tegelijk bezochten 15 Saoediërs het consulaat vorige week in diplomatieke auto’s en ze vertrokken ook zo. Yasin Aktay, adviseur van president Erdogan, zei dat de vijftien Saoediërs er „vrijwel zeker betrokken” bij zijn.

Turan Kislakci, vriend van Khashoggi en baas van de Turks-Arabische Media Associatie, zei dat de autoriteiten snel hun bevindingen presenteren. „Ze zeiden tegen ons: ‘Hij is vermoord, tref voorbereidingen voor de begrafenis.’ Lagere functionarissen vertelden ons: ‘We hebben bewijs dat hij op barbaarse wijze is vermoord’.”