Nobelprijs

Nobelprijs voor de Economie voor model klimaatverandering

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Amerikanen William Nordhaus en Paul Romer. De wetenschappers krijgen de onderscheiding vanwege hun werk om respectievelijk klimaatverandering en technologische vooruitgang in economische modellen te verwerken. De Nobelprijs voor de Economie is, anders dan de andere Nobelprijzen, niet in 1901 ter nagedachtenis van Alfred Nobel in het leven geroepen, maar in 1969 door de Zweedse centrale bank. De prijs wordt wel door Zweedse Academie toegekend. Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Amerikaanse gedragseconoom Richard H. Thaler van de University of Chicago. Hij kreeg de prijs omdat hij menselijk gedrag, dat niet altijd rationeel is, integreerde in analyses van economische beslissingen. (NRC)