‘Google hield datalek stil uit angst voor reputatieschade’

Niet-openbare gegevens van 500.000 Google Plus-gebruikers waren jarenlang toch te zien. Moederbedrijf Alphabet zegt nu te stoppen met de consumentenactiviteiten van het sociale netwerk.

Het kantoor van Google in New York.
Het kantoor van Google in New York. Foto Mark Lennihan/AP

Door een fout in de software zijn jarenlang niet-openbare gegevens van zo’n 500.000 Google Plus-gebruikers te zien geweest. Moederbedrijf Alphabet heeft dat maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving daarover van The Wall Street Journal. En passant maakte de onderneming bekend te stoppen met de consumentenversie van het sociale netwerk.

Zo waren gegevens als leeftijd, e-mailadres en beroep van de gebruiker voor iedereen te zien, ook als die gegevens op niet-openbaar waren gezet. Het datalek dateert al van 2015 en werd in maart van dit jaar ontdekt. Details daarover werden maandenlang verzwegen uit angst voor reputatieschade, zo schrijft de Amerikaanse krant. Alphabet zegt dat het niks heeft gemeld omdat niemand schade zou hebben ondervonden van de fout en het onbekend is welke gebruikers exact door het lek zijn getroffen.

De bug zou kort na het ontdekken verholpen zijn. Of er ook Nederlandse gebruikers bij betrokken zijn, is onbekend. Tegenover ANP wijst het bedrijf als verdediging opvallend genoeg op het “geringe gebruik” van de eigen dienst als reden waarom er mogelijk weinig Nederlandse gebruikers getroffen zijn.

Google Plus

Google Plus werd aan het begin van dit decennium gelanceerd als tegenhanger van onder meer Facebook, maar wist nooit een volwaardig concurrent te worden. Daarvoor was het aantal gebruikers van het sociale netwerk vanaf het begin te gering. Nu nog zijn er iets minder dan 400 miljoen actieve gebruikers wereldwijd.