Eredivisie

PSV zonder puntenverlies, Ajax ruim langs AZ en gelijkspel voor Feyenoord in Tilburg

Na acht speelronden in de eredivisie is PSV nog altijd zonder puntenverlies. De landskampioen won zaterdag in Eindhoven van VVV-Venlo: 4-0. Tegen de Limburgers kon PSV zich op het gemak herstellen van de nederlaag woensdag in de Champions League tegen Internazionale (1-2). In de 34ste minuut liet de Mexicaan Hirving Lozano de openingstreffer aantekenen, in de tweede helft zag trainer Mark van Bommel door treffers van Luuk de Jong, invaller Érick Gutiérrez en opnieuw Lozano (uit een strafschop) zijn ploeg verder uitlopen. PSV won drie keer eerder de eerste acht competitiewedstrijden: in de seizoenen 1974-’75, 1987-’88 en 1999-2000.

Ajax bleef zondag in het spoor van koploper PSV. De Amsterdammers wonnen in de Arena ruim van AZ: 5-0. Donny van de Beek, wiens zaakwaarnemer Guido Albers deze week liet weten dat een vertrek van de ‘vaste reserve’ bespreekbaar is, mocht van trainer Erik ten Hag vanaf de aftrap meedoen. De middenvelder gaf zijn basisplaats glans door in de derde minuut de score te openen op aangeven van Dusan Tadic. In de tweede helft liep Ajax weg bij AZ. Via Kasper Dolberg en een eigen doelpunt van oud-Ajacied Ricardo van Rhijn stond het binnen zeven minuten 3-0. Hakim Ziyech maakte na een uur de 4-0 en Tadic was vlak voor tijd verantwoordelijk voor de 5-0.

Feyenoord, de nummer drie van de eredivisie, liet in Tilburg twee punten liggen. Tegen Willem II speelden de Rotterdammers met 1-1 gelijk. Dankzij ingrijpen van de VAR kwam Feyenoord, dat weer een moeizame wedstrijd speelde, ruim een kwartier voor tijd op voorsprong. Scheidsrechter Kevin Blom zag op videobeelden terug dat Thomas Meissner in het strafschopgebied duidelijk Jan-Arie van der Heijden vasthield en kende Feyenoord een strafschop toe, die door Steven Berghuis werd benut. Maar het was niet genoeg voor de overwinning: Fran Sol maakte vijf minuten voor tijd de gelijkmaker. Het was voor de Spaanse spits zijn zevende goal dit seizoen. (NRC)