documentaire

Moeder aan de lijn NPO 1, 21.00-22.00u.

Wat als de rollen opeens omgedraaid zijn? Als een kind de zorg voor een bejaarde ouder op zich moet nemen? Moeder aan de lijn is een observerende documentaire over mantelzorg. Er zijn ruim vier miljoen mantelzorgers in Nederland. Volgens onderzoek voelt

1 op de 10 mantelzorgers zich zwaarbelast. Regisseur Nelleke Koop volgt drie dochters die hun eigen leven „noodgedwongen in de parkeerstand zetten” om voor hun moeder te zorgen. Naast hun eigen gezin zorgen Elien, Carin en Hanna voor hun ouder wordende moeders. Dat doen ze uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. Het verantwoordelijkheidsgevoel zit diep. En terwijl zij wassen, voeden en verzorgen, verliezen hun moeders steeds meer grip op het leven. De film laat zien hoe zwaar mantelzorg kan zijn. Als moeder weigert om op te staan voor een bezoek aan het ziekenhuis, verliest Carin haar geduld. Toch kan het zorgen in deze fase ook mooi en waardevol zijn. Elien zegt in de film tegen een vriendin: „Ik kan hopen dat ik een nieuwe baan vind, maar mijn kinderen en mijn moeder, daarvan kan ik niet zeggen: ik krijg nog een tweede kans.”