Buitenlandminister Lavrov: Russische spionage is een ‘misverstand’

Het is de eerste reactie van de Russische buitenlandminister op het nieuws van de verijdelde hack van de OPCW afgelopen april.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Foto Yuri Kadobnov/AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het uitzetten van de vier Russische spionnen in april een “misverstand” tijdens een “routinereis”. Lavrov deed de uitspraak maandagmiddag tijdens een persconferentie. Het was Lavrovs eerste reactie op de beschuldigingen over de hackpraktijken.

De vier agenten van inlichtingendienst GROe werden aangehouden en het land uitgezet toen zij het wifi-netwerk van het kantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag probeerden te hacken. De Russen parkeerden een auto met hoogwaardige apparatuur om op korte afstand hacks uit te voeren nabij het kantoor toen de Nederlandse inlichtingendienst ingreep.

Lees ook: ‘Njet-diplomatie’. Zo werkt de informatieoorlog van Rusland.

Lavrov zei:

“Er is niets mysterieus aan het bezoek van de Russische specialisten aan Den Haag. Het was een routinereis. Ze hebben niets te verbergen. [...] Het leek allemaal een misverstand. In april ontvingen we geen klachten over het incident. [...] Maar drie weken geleden werd gelekt in de Nederlandse media dat deze mensen aan het spioneren waren.”

Lavrov verweet Nederland “megafoondiplomatie”. Hetzelfde verwijt maakte Dimitri Peskov, de woordvoerder van de president, vandaag aan Groot-Brittanië. “Rusland is bereid om bewijs te bestuderen over het cyberaanval-incident als dit van de Nederlandse autoriteiten komt. Niet uit de media”, zei Peskov volgens Russisch persbureau TASS.

Vrijdag heeft de Russische buitenlandminister de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos in Moskou ontboden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verweet Nederland “georganiseerde propaganda” die “zeer schadelijk” is voor de bilaterale verstandhouding.

Jones-Bos gaf maandag gehoor aan de oproep van het ministerie. Ook aan haar lieten de Russen weten dat de zaak wat hen betreft anders in elkaar zit dan het Westen beweert. Jones-Bos zei dat ze de Russen niettemin “een duidelijk signaal heeft afgegegeven dat dit soort praktijken moeten stoppen”, aldus persbureau ANP.

De reactie van Lavrov doet denken aan het verweer van de twee verdachten in de novitsjok-vergiftiginszaak rondom Sergej Skripal in het Britse Salisbury. De twee mannen zeiden “gewoon toeristen” te zijn geweest in het dorp.