Oud-Brexitminister Davis roept op in opstand te komen tegen Mays Brexit-deal

Nog een half jaar en dan treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. NRC volgt de weg daarnaartoe. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Oud-Brexitminister Davis roept op in opstand te komen tegen Mays Brexit-deal

De voormalig Brexitminister David Davis roept het Britse kabinet op in opstand te komen tegen de manier waarop Theresa May de Brexit-onderhandelingen voert. Dat schrijft hij in The Sunday Times. Het voorstel om een deel van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese douane-unie te houden noemt hij "compleet onacceptabel".

"We naderen een historische beslissing: door wat voor akkoord laten we onze verhouding tot de Europese Unie precies bepalen en hoe ziet onze toekomst als vrije natie eruit?", schrijft Davis. Hij ontwaart drie "gebreken" in de huidige onderhandelingsstrategie.

De extra rompslomp dreigt de Rotterdamse haven te verstoppen. Een special over het Nederlandse bedrijfsleven na de Brexit.

Drie gebreken

Allereerst het voornemen om in de douane-unie te blijven tot de 'grenskwestie' van Noord-Ierland is opgelost. Momenteel is er vrij verkeer van personen en goederen over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Deze grens moet strenger gecontroleerd worden wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie stapt. Het zou tot 2025 kunnen duren voor dit probleem is opgelost, waardoor Groot-Brittannië nog jaren "gevangen" blijft in het Europese douanebeleid.

Ten tweede, het voornemen om Noord-Ierland zelf binnen de Europese interne markt te houden. Hierdoor wordt verkeer van goederen en personen lastiger, omdat er zowel Europese controles als Britse controles op zouden moeten worden uitgevoerd. Noord-Ierland zou hierdoor geen gebruik kunnen maken van de vrije handelsverdragen die Verenigd Koninkrijk na de Brexit wil gaan sluiten, stelt Davis.

Tot slot waarschuwt Davis dat er in het huidige voorstel geen enkele zekerheid is over de handelsrelatie tussen de aanstaande voormalig-lidstaat en de Europese Unie. Davis hamert erop dat hiermee niet gewacht kan worden tot na de Brexit, in maart 2019.

'Slechte deal kost Conservatieve Partij stemmen'

Davis stapte in juli op als Brexit-minister omdat hij het niet eens was met de koers van de onderhandelingen. Hij zei toen ook al dat deze zouden leiden tot een zwakke positie voor het land na de Brexit. Eerder deze week waarschuwde hij de Conservatieve Partij, waar May lid van is, dat een slechte deal de partij stemmen gaat kosten bij de volgende verkiezingen in 2022.

Oud-Brexitminister David Davis luistert naar een spreker tijdens het partijcongres van de conservatieve partij. Foto Neil Hall/EPA

EU-onderhandelaar: 'Brexit-akkoord binnen handbereik'

Een Brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU ligt binnen handbereik, aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Er wordt "dag en nacht" gewerkt om op 30 maart volgend jaar ordelijk uit elkaar te gaan.

Barnier sprak de optimistische woorden tijdens een bijeenkomst van de Europese Kamers van Koophandel in Brussel, zo meldt ANP. "We zullen proberen de eerlijkst mogelijke deal voor de toekomst te sluiten." Ook zei Barnier dat de Brexit geen "toegevoegde waarde" heeft en alleen maar verliezers kent.

Volgende week woensdag besluiten de 27 Europese leiders of er voldoende reden is om de Brexit-overeenkomst goed te keuren. Daar is de Britse premier Theresa May niet bij aanwezig. Als de onderhandelingen positief worden beoordeeld, zal EU-president Donald Tusk alle regeringsleiders vragen om half november naar Brussel te komen om het akkoord af te ronden.

Willem-Alexander verklaart zich opnieuw tegenstander van Brexit

Koning Willem-Alexander heeft zich maandag in een interview met Britse media nog eens uitgesproken als tegenstander van de Brexit. Hij zei dat de Koninklijke familie vierkant achter EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier staat, schrijft The Guardian.

De Brits-Nederlandse handel zal de uittreding overleven, aldus de koning, maar het was alsnog beter geweest als de Britten gewoon bij de EU zouden blijven. Hij voegde daar volgens de Independent nog aan toe dat hij de keuze van het Britse volk respecteert.

Twee jaar geleden liet de koning ook al weten tegen de Brexit te zijn. "Het Europese verhaal kan alleen samen worden geschreven", zei hij toen tegen het Europees Parlement. Willem-Alexander sprak de Britse media op Paleis Noordeinde, als voorbereiding op het staatsbezoek aan het VK dat hij later deze maand met koningin Máxima aflegt.

Welkom

Welkom op een nieuw Brexitblog. NRC volgt de weg naar het Britse vertrek uit de Europese Unie. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Lees hier het vorige blog terug: May bekritiseert Johnson en Corbyn tijdens partijcongres