Baltische staat

Pro-Russische partij wint verkiezingen Letse parlement, opvallende rol voor nieuwkomers

Foto EPA

De parlementsverkiezingen in Letland zijn opnieuw gewonnen door de pro-Russische partij Harmonie. Dat meldt persbureau Reuters. De winnaar haalde 20 procent van de stemmen, maar zag twee nieuwkomers beide ongeveer 14 procent van de stemmen halen. Harmonie doet het traditioneel goed bij verkiezingen, omdat een kwart van de twee miljoen inwoners van het Baltische land etnisch Russisch is. Tegelijkertijd heeft de partij nog nooit deelgenomen aan een regering in Letland, omdat het verschil in visie met andere partijen inhoudelijk te groot is. De nummers twee en drie van de verkiezingen van zaterdag zijn het populistische KPV LV en de anticorruptiepartij De Nieuwe Conservatieven. De uitslag strookt met de exitpoll. (NRC)