Te lage opkomst bij Roemeens referendum tegen homohuwelijk

Voor een geldige uitkomst, moesten 30 procent van de Roemeense kiezers hun stem uitbrengen. Dit percentage werd niet gehaald.

Een oudere vrouw brengt zondag haar stem uit in het referendum voor een verbod tegen het homohuwelijk.
Een oudere vrouw brengt zondag haar stem uit in het referendum voor een verbod tegen het homohuwelijk. Foto Andreea Alexandru/AP

De lhbti-gemeenschap in Roemenië kan opgelucht ademhalen. Bij het referendum voor het verbod tegen het homohuwelijk was de opkomst te laag voor een geldig resultaat. De vereiste 30 procent werd niet gehaald, meldt persbureau AP.

Volgens het verkiezingsbureau heeft 20,4 procent van de Roemeense kiezers dit weekend gestemd. Ongeveer 90 procent van hen stemde voor een verbod.

Twitter avatar aml1609 Ana Maria Luca Touma Activists cheering in a pub in #Bucharest after the referendum on redefining family as uniin between man and woman failed get enough support. The vote meant to ban gay marriage was a total failure for #Romania’s powerful Orthodox Church. https://t.co/xroHbzMxOp

Homohuwelijk is al verboden

In Roemenië is het homohuwelijk al verboden. Een geldige uitslag bij het referendum zou ook een huwelijk tussen mensen van het gelijke geslacht in de toekomst onmogelijk maken. Vlad Viski, directeur van een lhbti-vereniging, is opgelucht over de uitslag zegt hij tegen nieuwswebsite Balkan Insight.

“Dit laat zien dat Roemenen geen mensen zijn die ons haten. En het is een belangrijk signaal voor de orthodoxe kerk dat religie geen plaats heeft in de politiek”.

Lees ook: Roemenië maakt homo’s tot zondebok in strijd tegen EU

Afleiding voor corruptie

Het initiatief voor het referendum is afkomstig van de conservatieve Coalitie voor Families. De sociaal-democratische regeringspartij PSD, in het verleden nog tegenstander van een toekomstig verbod op het homohuwelijk, gaf dit keer toestemming voor het referendum. Reden voor de ommezwaai is dat PSD-partijleider Liviu Dragnea onder vuur ligt wegens corruptie. De Roemeense politiek analist Sorin Ionita zei eerder in NRC dat Dragnea het referendum gebruikt als politiek wapen.

“Dragnea wil daarmee de aandacht afleiden van de echte problemen in Roemenië waar hij en zijn partij verantwoordelijk voor zijn: corruptie en nepotisme”.

In augustus gingen tienduizenden Roemenen de straat op om te demonstreren tegen de regeringscoalitie van PSD en het centrum-rechtse ALDE. Aanleiding was het ontslag van de chef van anti-corruptiebureau DNA en het aanblijven van Dragnea als parlementsvoorzitter, ondanks veroordelingen voor fraude. Ook een groot deel van de Roemeense diaspora, veelal hoogopgeleide Roemenen die wonen in EU-lidstaten, was aanwezig bij het protest.