‘Saoedische journalist waarschijnlijk vermoord in consulaat Istanbul’

De Turkse autoriteiten denken dat de verdwenen kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi is omgebracht binnen het consulaat. President Erdogan zegt nog te hopen op een positieve uitkomst.

Iemand houdt een foto omhoog van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi bij een protest voor het Saoedische consulaat.
Iemand houdt een foto omhoog van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi bij een protest voor het Saoedische consulaat. Foto: Osman Orsal/Reuters

De Turkse autoriteiten denken dat de prominente Saoedische journalist Jamal Khashoggi (59), een criticus van de kroonprins Mohammed bin Salman, in het Saoedische consulaat in Istanbul is vermoord. Dat bevestigt een adviseur van de Turkse president Erdogan zondag, nadat bronnen dat eerder hadden gezegd tegen persbureau Reuters. Khashoggi heeft volgens hem niet op “normale wijze” het consulaat verlaten.

Khashoggi stapte het consulaat in de Turkse stad dinsdag naar binnen om formulieren in te vullen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde wachtte buiten, maar zag hem niet meer uit het gebouw komen.

“De eerste inschatting van de Turkse politie is dat meneer Kashoggi is vermoord in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. We geloven dat de moord met voorbedachten rade is gepleegd en het lichaam vervolgens het consulaat uit is gebracht”, zei een Turkse ambtenaar tegen Reuters.

Erdogan hoopt op positieve uitkomst

President Erdogan zelf zei zondag tegen journalisten dat hij nog steeds hoopt op een positieve uitkomst van de zaak, maar gaf daarvoor verder geen uitleg. Ook zei hij er niet bij wat hij denkt dat er met Khashoggi is gebeurd. Hij zegt de zaak persoonlijk te volgen.

De autoriteiten onderzoeken volgens Erdogan “aankomsten en vertrekken in het consulaat, alle camerabeelden en het inkomend en uitgaand vliegverkeer”. Erdogan voegde toe dat Turkije de uitkomst van het onderzoek van de aanklager afwacht. “We willen snel resultaat.”

Vijftien Saoediërs in Istanbul

Het is niet bekend hoe de journalist om het leven gebracht zou zijn. Een Saoedische bron op het consulaat ontkent dat Khashoggi is vermoord. Eerder zeiden woordvoerders van het consulaat dat de journalist na het ondertekenen van zijn papieren weer is weggegaan. De consul-generaal heeft journalisten van Reuters zaterdag rondgeleid in het consulaat, om te laten zien dat Khashoggi niet in het gebouw is.

Op de dag van Khashoggi’s verdwijning zouden twee vliegtuigen uit Saoedi-Arabië met vijftien Saoediërs aan boord in Istanbul zijn geland. Deze mannen bezochten het consulaat op hetzelfde moment als Khashoggi en vlogen later weer terug. De Turkse autoriteiten proberen hen nu te identificeren. Volgens de adviseur van Erdogan hebben de vijftien Saoediërs “duidelijk” iets met de verdwijning van Khashoggi te maken.

Een Saoedisch veiligheidsteam met inspecteurs is dit weekend aangekomen in Istanbul, ze zijn van plan mee te doen aan het onderzoek naar Khashoggi’s verdwijning.

Khashoggi werkt voor onder andere voor de Washington Post. “Als de berichten van Jamals moord waar zijn, is het een monsterlijke en onbegrijpelijke daad”, zegt de chef van de opinie-pagina van de Post, Fred Hiatt.