Noermagomedov wint, maar verliest zich buiten de kooi

Vechtsport Chabib Noermagomedov versloeg zaterdagnacht in Las Vegas Conor McGregor. Het UFC-titelgevecht ging buiten de kooi door.

De Rus Chabib Noermagomedov is op de grond een betere vechter dan Conor McGregor (groene broek).
De Rus Chabib Noermagomedov is op de grond een betere vechter dan Conor McGregor (groene broek). Harry How/AFP

Chabib Noermagomedov heeft tijdens UFC 229 met succes zijn titel verdedigd in het lichtgewicht (tot 70 kg). De Russische kooivechter uit Dagestan zag in Las Vegas zijn tegenstander Conor McGregor in de vierde ronde aftikken vanwege een nekklem. Noermagomedov is na 27 gevechten nog altijd ongeslagen in het Ultimate Fighting Championship (UFC), een competitie voor mixed martial arts (MMA), een combinatie van verschillende vechtsporten.

Naar de confrontatie tussen de 30-jarige Noermagomedov en de even oude McGregor was door UFC-fans maandenlang uitgekeken. Dat had alles te maken met de rel die McGregor begin april veroorzaakte toen hij in Brooklyn – na afloop van een persconferentie ter promotie van UFC 223 – met een entourage van een man of twintig verhaal kwam halen bij Noermagomedov. In zijn woede gooide McGregor een stalen kar naar de bus waarin zijn rivaal en een aantal andere vechters zaten. De Iers werd voor zijn gewelddadige actie gearresteerd. In de zomer bekende hij schuld en trof een schikking, waarmee hij een celstraf ontliep.

Het incident is, naast de vele verbale aanvallen van met name McGregor richting het kamp-Noermagomedov, een verklaring voor de chaos die zaterdag in Las Vegas ontstond.

Geen handen schudden

De kemphanen hadden vooraf al duidelijk laten weten dat ze – ongeacht de winnaar – geen handen zouden schudden, maar wat er direct na afloop van het gevecht gebeurde, was van een geheel andere orde.

Noermagomedov smeet eerst zijn mondbeschermer richting de begeleiders van McGregor, die zich buiten de kooi bevonden. Om vervolgens de kooi uit te klimmen en het gevecht met ze aan te gaan. Even later klommen begeleiders van Noermagomedov de kooi in en vielen McGregor aan.

De Ier McGregor verlaat onder extra begeleiding de hal in Las Vegas. Foto Harry How/AFP

Toen de rust enigszins was teruggekeerd, werden beide vechters onder extra begeleiding naar de catacomben begeleid. UFC-topman Dana White besloot de kampioensgordel niet publiekelijk aan Noermagomedov uit te reiken. „Dan zou het nog meer uit de hand zijn gelopen”, aldus White. Drie personen uit het Russische kamp werden gearresteerd. White sprak op een persconferentie zijn verontwaardiging uit over de ontstane chaos. „Ik weet niet wat ik moet zeggen, ik walg hiervan.”

McGregor en zijn team dienden geen aanklacht in tegen de Russen, waarop het trio weer werd vrijgelaten. White liet weten dat er door de UFC nog wel onderzoek wordt gedaan naar de gebeurtenissen na afloop. „Zolang dat loopt, krijgt Noermagomedov zijn prijzengeld niet. McGregor krijgt zijn geld wel”, aldus White. Naar verluidt zou het gaan om twee miljoen dollar (circa 1,75 miljoen euro) voor de Rus bedragen, en drie miljoen dollar voor de Ier.

Noermagomedov bood op een persconferentie excuses aan voor zijn wangedrag, maar legde de schuld grotendeels bij McGregor. Die zou zijn geloof, zijn land en zijn vader hebben beledigd. McGregor liet via zijn Twitter-account weten uit te zien naar de rematch.